Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Τρανό γεφύρι στο Λευκοχώρι (Ρεκούνι).

   Το συναντάμε στο ρέμα Κουτσομύλι, που έρχεται από το Βυζίκι και το Περδικονέρι και χύνεται στον Τουθόα (Τροχός). Το λένε έτσι επειδή δεν έχει νερό όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα οι νερόμυλοι να δουλεύουν “κουτσά”, τον μισό χρόνο δηλαδή.
Το Τρανό γεφύρι. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Πρόκειται για ένα πανέμορφο σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία μονότοξο, ημικυκλικό γεφύρι, με μια σειρά θολίτες σε μια στροφή ένα χιλιόμετρο περίπου πριν το Λευκοχώρι (Ρεκούνι), που αποτελεί κομμάτι του δημοσίου δρόμου Πύργου-Τρίπολης και στο οποίο έχει γίνει τσιμεντένια επέκταση του πλάτους του σε σχέση με την αρχική κατασκευή, όπως όλα τα γεφύρια του συγκεκριμένου δρόμου, για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες συγκοινωνιακές ανάγκες σε σχέση με τις αρχικές. Στην αρχική του πέτρινη μορφή ένωνε κυρίως το Φούσκαρη με το Λευκοχώρι και τα Λαγκάδια αλλά εξυπηρετούσε και άλλες αγροτικές, ποιμενικές και κοινωνικές ανάγκες και επαφές.
Η επέκταση. (Φώτο: ΑΓΠ)

Στην διαπλάτυνση δούλεψαν και οι αδελφοί Νικήτα από τα Λαγκάδια, που έχτισαν και το καινούργιο γεφύρι, το τσιμεντένιο, στον Άγιο Κωνσταντίνο όταν το γεφύρι της Σγούρνας στην περιοχή αυτή είχε γκρεμιστεί. Σε κάποιο σημείο της καμάρας υπάρχουν και τα αρχικά Χ.Ι.Ν. (Χρήστος Ιωάννου Νικήτας).
 Οι διαστάσεις του είναι:
Άνοιγμα καμάρας: 12 μ.
Ύψος: 15 μ.
Πλάτος: 6 μ.
Πλάτος θολίτη: 0,45 μ.
   Οι ντόπιοι λένε ότι το 1943 οι αντάρτες δοκίμασαν να το γκρεμίσουν για να εμποδίζουν τους Γερμανούς στις μετακινήσεις τους, αλλά δεν έπεσε ποτέ. Τόσο καλά ήταν κλειδωμένο. Το ίδιο προσπάθησαν και με ένα σπουδαίο άλλο γεφύρι, στο Κοτόμυαλο, λίγο έξω από τα Λαγκάδια προς Βυτίνα. Μάλιστα, στο Τρανό γεφύρι είχαν μαζέψει κόσμο και προσπάθησαν να το ρίξουν με τα λοστάρια. Δεν τα κατάφεραν όμως, ευτυχώς.
Η αρχική του μορφή. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
   Ένας παλιός μάστορας από το διπλανό χωριό Φούσκαρη, ο Μπάρμπα-Νικήτας, μας λέει για το Τρανό γεφύρι ότι «δουλεύαμε στο γεφύρι αυτό (την επέκταση) εγώ, ο Γρηγόρης ο Ντάβος από το Ρεκούνι, ο Παναγιώτης ο Παπακωνσταντίνου από το Σταυροδρόμι και 2-3 άλλοι μαστόροι. Το χτίσαμε, αν θυμάμαι καλά, γύρω στα 55-56. Προσπάθησαν να το ρίξουν, να το κόψουνε οι αντάρτες στα 1943 για να μην περνάνε οι Γερμανικές φάλαγγες. Ανοίξανε τρύπα, τη γεμίσανε με δυναμίτες, ανάψανε αλλά δεν το ρίξανε. Το πέτρινο κομμάτι του γεφυριού είναι πολύ παλιό. Το Κουτσομύλι, είναι ξεροπόταμος, μόνο το χειμώνα έχει νερό.  Έχω δουλέψει Κορινθία, Αργολίδα, Αχαία, παντού, όπου βρίσκαμε δουλειά. Φαρδύναμε και το πέτρινο γεφύρι κάτω από τη Δημητσάνα, στο δρόμο για τη Ζάτουνα». (1)
Ένας άλλος επίσης παλιός μάστορας, από το Φούσκαρη και αυτός μας είπε ότι «...τούχανε βάλλει φουρνέλα (οι αντάρτες) και το γεφύρι κλώτσαγε, πέταγε το δυναμίτη έξω, δεν εισχωρούσε μέσα. Πήραν χωριάτες να πάνε να το γκρεμίσουνε. Τίποτα. Το κουρασάνι ήτανε ένα σώμα». (2)
Από κατάντη. (Φώτο: ΑΓΠ)

   Μια σπουδαία μαρτυρία μας κάνει γνωστό ότι «Καλουπατζήδες ήταν τα αδέλφια Στέφανος και Χρήστος Νικήτας του Ιωάννη από τα Λαγκάδια. Εργολάβος ο Τριπολιτσιώτης  Γαργαρόπουλος. Το φάρδεμα έγινε το 1960-61. Δωδεκαετής τότε συντρόφευα τον αδελφό μου Βαγγέλη που ήταν νυχτοφύλακας στα μηχανήματα του εργολάβου. Κάτω από την καμάρα είναι γραμμένα τα ονόματα των πρωτομαστόρων. Το θέμα είναι ότι το γεφύρι κινδυνεύει να ξεθεμελιωθεί. Είχα ενημερώσει τους αρμοδίους αλλά τίποτα. Ως την Ευρωβουλή είχαμε φτάσει για ειδική χρηματοδότηση. Δυστυχώς τίποτα. Κινδυνεύουν και τα δέκα πέτρινα γεφύρια της Τοπικής Κοινότητας Λευκοχωρίου». (3)
  Όπως και όλα τα γεφύρια του δρόμου Πύργου-Τρίπολης, κομμάτι του οποίου αποτελεί, πρέπει να είναι και αυτό χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από Λαγκαδινούς μαστόρους.
Σημειώσεις-βιβλιογραφία
1.     Μαρτυρία στον γράφοντα στις 15/04/2020 του 95χρονου παλιού μάστορα Νικήτα Χουντή, από του Φούσκαρη
2.     Μαρτυρία στον γράφοντα στις 15/04/2020 του παλιού μάστορα Ρήγα Χουντή, επίσης από του Φούσκαρη.
3.     Μαρτυρία στον γράφοντα στις 15/04/2020 του Παναγή Παπακωνσταντίνου, προέδρου της Ένωσης Λευκοχωριτών.
Δείτε το παρακάτω video για το Τρανό γεφύρι: