Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Ura e Bratit. Γέφυρα Brataj-Albania. Αλβανία.

  Η γέφυρα Bratit, πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενη από το κράτος, λειτουργεί ακόμα και σήμερα στον δήμο Brataj, στο χωριό με αυτό το όνομα δίπλα στον ποταμό Shushicë, περίπου 48 χλμ. από την πόλη της Αυλώνας και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Έχει χαρακτηρισθεί πολιτιστικό μνημείο από το 1948 και συνδέει το χωριό Brataj με την πεδιάδα Brate και Smokthinen.

   Πανοραμική άποψη του γεφυριού. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατασκευή του και κυρίως η καμπύλη της επιφάνειας διάβασης και η αντοχή του υλικού της γέφυρας. Είναι ένα από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μνημεία, που μετά από 6 αιώνες ζωής, βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία εξυπηρετώντας τους κατοίκους της περιοχής και τους περιηγητές.


 

Η επίπεδη και καμπυλοειδή άποψη του γεφυριού. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου. 

 

   Η γέφυρα Bratit αποτελείται από μία κύρια ημικυκλική και μεγαλύτερη καμάρα που τα βάθρα της πατάτε σε στέρεο βράχο και κάτω περνάει το ποτάμι, ενώ  άλλα δύο μικρότερα ημικυκλικά με κάθετα τα πλαϊνά τους τόξα εκατέρωθεν αυτής, που λειτουργούν σαν ανακουφιστικά παράθυρα όταν τα νερά φουσκώνουν τη χειμερινή περίοδο. 

                                              Από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

  Η γέφυρα Bratit στέκεται στη θέση αυτή εδώ και 6 αιώνες και ένα πλήρες προφίλ της γέφυρας Bratit είδαμε στην ταινία «November the second».

  Συνδέει τις δύο πλευρές του ποταμού Shushicë, που έχει μήκος 76 χιλιόμετρα,  με τον παλιό δρόμο του Karvaneve και αυτόν της Rrëza. Έχει ύψος πάνω από 9 και μήκος περίπου 30 μέτρα.

                                      Το κεντρικό τόξο από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 Φτάνουμε στην γέφυρα κατηφορίζοντας  από το χωριό Brataj προς το ποτάμι.

  Το γεφύρι είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο στις γωνίες και τα στηρίγματα ώστε να αντέχει στα μεγάλα κατεβάσματα του ποταμού, που σε πολλές περιπτώσεις περνάνε από πάνω του.

                                    Ο τεράστιος βράχος δεξιά από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

  Έχει καμπυλοειδές σχήμα και το μεγαλύτερο από ανάντη ανακουφιστικό παράθυρο ακουμπά και εν πολλοίς επικαλύπτεται από έναν τεραστίων διαστάσεων βράχο. Η επιφάνεια διάβασης είναι επίπεδη και καλντεριμωτή, έχει στηθαία και μια σειρά καμαρολίθια στο κεντρικό τόξο και τα ανακουφιστικά παράθυρα.

Το δεξιά από ανάντη ανακουφιστικό παράθυρο. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 



Με τον φίλο Nusret Latifi. Φώτο: Α.Γ.Π.

 

 

 Ο φίλος Nusret latifi μας λέει για το γεφύρι αυτό: «Γεια σας. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο όμορφες γέφυρες. Είναι η γέφυρα του Brataj. Είναι χτισμένη επί του ποταμού Shushica. Αποτελούσε μέρος του ευρύτερου δικτύου, της διαδρομής των καραβανιών, που συνέδεε τις κοιλάδες Shushica και Vjosa. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πρωτομάστορα, αλλά ας χαρούμε βλέποντας αυτό το γεφύρι. Ευχαριστώ.»

Ιταλοί στρατιώτες διασχίζουν το γεφύρι στον πόλεμο του '40.

Ο Nusret Latifi πάνω στο γεφύρι.