Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Τζηφαίϊκο γεφύρι στον ποταμό Πάος.

 Ονομάστηκε έτσι από τα πολλά επώνυμα Τζήφας, που υπάρχουν στο διπλανό χωριό Βεσίνι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και η επιφάνεια διάβασής του στρωμένη με τσιμέντο από την κοινότητα με στόχο την διάσωσή του, όπως είπαν. Καλειμμένο με τσιμέντο είναι επίσης το αριστερό βάθρο από κατάντη και γενικά είναι σε καλή κατάσταση.

                                              Το Τζηφαίϊκο από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Είναι ημικυκλικό, με επίπεδη επιφάνεια διάβασης, στηθαία από τσιμέντο, μια σειρά θολίτες και  καλυμμένο με πυκνή βλάστηση και στις παρυφές και βόρεια του Αφροδίσιου όρους. Στην περιοχή ρέει δένδρα, με κίνδυνο για την στατικότητά του, πράγμα που δυσκολεύει και την μέτρηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφισή του. Ανήκει γεωγραφικά στο τοπικό διαμέρισμα Πάος. Που το συνδέει με το Βεσίνι και την περιοχή Βεσιναίϊκα.

Οι διαστάσεις του είναι:

Άνοιγμα καμάρας: 3,90 μ.

Ύψος: 2,60 μ.

Πλάτος: 2,70 μ.

Μήκος: 8 μ.

Πλάτος καμαρολιθιού: 0,30 μ.

 

                                           Το γεφύρι και το τσιμέντο. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Το χωριό Πάος, απ’ όπου πήρε και το όνομα το ποτάμι, είναι καινούργιο χωριό, που προέκυψε από τη μεταφορά και συνένωση των χωριών Σκουπέϊκο, που βρισκόταν σε ορεινή τοποθεσία βορειότερα, Βεσίνι και Δεχούνι και είναι χτισμένο σε μια μικρή μεν αλλά καταπράσινη κοιλάδα, επιπλέον και ο Σειραίος ποταμός, που χύνεται στον Ερύμανθο, στα Τριπόταμα. Ανατολικά του χωριού υπήρχε η αρχαία Πάος (ή Πάϊον κατά τον Ηρόδοτο) και κατά την αρχαιότητα ήταν Αρκαδική πόλη, που ανήκε στο βόρειο τμήμα της Αρκαδίας, την Αζανία (Αζανιάς). Λείψανά της σώζονται ανατολικά του χωριού, κοντά στα Βεσιναίϊκα (στην τοποθεσία “Χάνι Καλαθά”). Διέθετε ισχυρή ακρόπολη, που βρισκόταν στο ύψωμα πάνω από τις πηγές Καλαθά. Άκμασε κατά την αρχαϊκή περίοδο. Ο Ηρόδοτος αναφέρει για την κώμη ότι υπήρξε πατρίδα ενός από τους μνηστήρες της Αγαρίστης, κόρης του τύραννου της Σικυώνας Κλεισθένη.

Όπως ήταν πριν την ..επένδυσή του με τσιμέντο.


 
Επίσης ότι ήταν και η πατρίδα του Λαφάνη, γιου του Ευφορίωνος, για τον οποίο λεγόταν ότι στο σπίτι του φιλοξένησε τους Διόσκουρους. Η αρχαία Πάος υποτάχθηκε και προσαρτήθηκε στην πόλη – κράτος του Κλείτορα. Στα Ρωμαϊκά χρόνια είχε ήδη παραπέσει σε παρακμή. Την κώμη αναφέρει και ο Παυσανίας, ο οποίος την επισκέφθηκε το 170 μ.χ. και τη βρήκε έρημη.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για το γεφύρι: