Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Iznik tas kopru – Πετρογέφυρο στη Νίκαια Βιθυνίας


Γνήσια βαριά ρωμαϊκή κατασκευή για στρατιωτικούς κυρίως λόγους, που απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Νίκαιας (Iznik), στην Βιθυνία της βορειοδυτικής Τουρκίας.
Το συναντάμε στο κέντρο της πλέον ελαιοπαραγωγικής και γεωργικής περιοχής της σημερινής χώρας.
 
Iznik koprusu από κατάντη. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)    
 
Έχει μήκος 20 και πλάτος 2,5 μέτρα, τρία τόξα, με το μεσαίο τόξο να είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, ανηφορικό και καλντεριμωτό επίπεδο διάβασης και μια σειρά θολίτες μεγάλου μεγέθους, χωρίς στηθαία.

Η μεγάλη καμάρα. (Φώτο: ΑΓΠ)
Λόγω του αναδασμού και των αποστραγγιστικών έργων, η κοίτη του ποταμού έχει λοξοδρομήσει και το γεφύρι στέκει μόνο του στη μέση του κάμπου με τις ελιές.
Διακρίνονται έντονα τα σημεία της εγκατάλειψης και απαιτούνται σύντομα εργασίες από τους τοπικούς φορείς για τη συντήρηση και την επισκευή του, κυρίως στην επιφάνεια διάβασής του, σε μέρη των στηθαίων αλλά και στα βάθρα του.
Αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Νίκαιας, με την τόσο μεγάλη και σημαντική ιστορία για το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό. 
Κατά τον ιστορικό Μέμνονα, η Νίκαια χτίστηκε από μετανάστες από την Νίκαια της Λοκρίδας, κοντά στις Θερμοπύλες, όταν αυτή καταστράφηκε από τους Φωκείς κατά τον Ιερό πόλεμο αν και κάποιοι ιστορικοί θεωρούν ότι χτίστηκε από Μακεδόνες του Μ. Αλέξανδρου.
Έγινε γνωστή για την Πρώτη και Έβδομη οικουμενικές συνόδους που έγιναν εκεί, σαν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας της Νικαίας (1204-1259), την έδρα του Οικουμενικού πατριαρχείου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά της τείχη, εκτεταμένα ίχνη των  οποίων συναντάμε σήμερα.
Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι στη Νίκαια: