Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Meric koprusu – Γέφυρα Έβρου ή Mecidiye bridge

  Γεφυρώνει τον ποταμό Meric – Μαρίτσα (Έβρος), στη θέση παλιάς ξύλινης γέφυρας, έχει δώδεκα καμάρες οξυκόρυφες, ανηφορική επιφάνεια διάβασης, δέκα ανακουφιστικά παράθυρα, στηθαία και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, αφού συντηρείται και επισκευάζεται συχνά από τις επίσημες αρχές.
Καταγράφοντας το γεφύρι από κατάντη. Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ).

Βρίσκεται στην Αδριανούπολη (Edirne) και συνδέει την Ανατολική Θράκη με τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Meric koprusu-Mecidiye bridge-Γέφυρα Έβρου. Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ).

Ο φίλος ιστορικός από την Άγκυρα Mustafa Emre Selek μας λέει για το γεφύρι:
Ρωτώντας πας στην Πόλη. Φωτο: ΑΓΠ

« Είμαι ο Mustafa Emre Selek από τη Τουρκία και είμαι εδώ για να σας δώσω κάποιες πληροφορίες για το γεφύρι αυτό. Είναι χτισμένο επί του ποταμού Meric, Έβρος στα Ελληνικά, Marica στα Βουλγαρικά, που έχει μήκος 490 χιλιόμετρα και χύνεται στο Αιγαίο. Είναι χτισμένο τον 19ο αιώνα, όπως και το διπλανό γεφύρι Tunca. Δεν ξέρω ποιος είναι ο κατασκευαστής».
Το γεφύρι έχει μήκος 263 μέτρα, πλάτος  επτά και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 επί σουλτάνου Αμπτουλάχ Χαμίτ  Bdullah Hamid) στη θέση παλιάς ξύλινης γέφυρας και τελείωσε το 1847.

Δείτε το παρακάτω σχετικό video για το γεφύρι: