Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τα γεφύρια της Απαγορευμένης πόλης του Πεκίνου

    Η απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου (forbidden city και στα κινέζικα Zijin Cheng-μωβ απαγορευμένη πόλη), βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου, δίπλα στην αχανή πλατεία (440 στρέμματα) Tiananmen (Ουράνια Γαλήνη). Χτίστηκε το 1406 από τον τρίτο αυτοκράτορα Γιονγκ-Λο, της δυναστείας των Μινγκ.
Από το εσωτερικό. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Εδώ ήταν το αυτοκρατορικό παλάτι και τα σπίτια των αξιωματούχων της Κίνας για πέντε σχεδόν αιώνες.
   Τον 16ο αιώνα επισκευάστηκε και ανακατασκευάστηκε τον 17ο και 19ο αιώνα. Καλύπτει μια έκταση 172 στρεμμάτων, περικλείεται από τείχη ύψους έξι μέχρι δέκα μέτρων και περιβάλλεται από τάφρο μήκους έξι μέτρων.
Η είσοδος για το εσωτερικό της απαγορευμένης πόλης. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Η είσοδος στην απαγορευμένη πόλη γίνεται από εφτά πέτρινες γέφυρες, που χτίστηκαν το 1420, από την δυναστεία των Μινγκ και ανακαινίστηκαν το 1690 από την δυναστεία των Τσινγκ, ενώ και στο εσωτερικό η σύνδεση των διαφόρων τομέων γίνεται επίσης μέσω πολλών τέτοιων γεφυριών.
Στο εσωτερικό. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Το 1987 ανακηρύχτηκε από την  UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
   Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των γεφυρών είναι γκρίζος γρανίτης, έχουν περίτεχνα στηθαία με, συνήθως, μια ή δυο σειρές καμαρολιθιών  ενώ οι βάσεις τους έχουν στρωθεί με μεγάλες πλάκες. Τα περισσότερα είναι με καταβιβασμένα τόξα ώστε να έχουν όσο το δυνατόν επίπεδο κατάστρωμα, κάποια ημικυκλικά και ελάχιστα οξυκόρυφα.
Το ΑΓΠ επί τω... έργω.

   Οι επισκέψεις έγιναν το 2006, όπως επίσης και το 2008 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου. (1)

Σημειώσεις-βιβλιογραφία
(1).  Ο συντάκτης του Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ), είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της FILA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης).

Δείτε το παρακάτω video για τα γεφύρια της απαγορευμένης πόλης: