Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γεφύρι Μπαρδούνιας

     Βρίσκεται στο χωριό Άγιος Νικόλαος, έδρα του τ. δήμου Σμήνους, επί του ομώνυμου ποταμού. Κοντά του συναντάμε τους νερόμυλους της Μπαρδούνιας (Μανίκα) και το κάστρο της Μπαρδούνιας.
Το γεφύρι από ανάντη. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)

Είναι τρίτοξο, με μια μεγάλη οξυκόρυφη καμάρα και δυο μικρότερες εκατέρωθεν αυτής, που λειτουργούν και σαν ανακουφιστικά ανοίγματα και που είναι όμως μισοχωμένες από τα φερτά υλικά του ποταμούκαι με μια σειρά θολίτες. Η επιφάνειά του είναι καλντεριμωτή αλλά έχει υποστεί ακαλαίσθητες τσιμεντένιες παρεμβάσεις, όπως και στα υπάρχοντα στηθαία του.
Τα δυο του μεσόβαθρα ακουμπάνε στην κοίτη ροής του ποταμού ενώ τα ακρόβαθρά του σε σαθρό έδαφος.
Το καλντερίμι του. (Φωτο: ΑΓΠ)

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι, σε μια πανέμορφη τοποθεσία που όμως πάνω του είναι ορατά τα αποτελέσματα των ανθρώπινων παρεμβάσεων (τσιμέντα, σωλήνες νερού, καλώδια κλπ) και σχεδόν όλη η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με θάμνους και φυτά.
Ο ντόπιος, με σπουδαία συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής των χωριών του Σμήνου, Αριστείδης Γραφάκος μας λέει για το γεφύρι, το Σμήνο και την περιοχή:
Βρισκόμαστε στο χώρο που ονομάζεται μύλοι της Μπαρδούνιας, γεφύρι της Μπαρδούνιας. Είμαστε κοντά στο κάστρο της Μπαρδούνιας, είναι η περιοχή που ανήκει στην παλιά κοινότητα του Αγίου Νικολάου.
Το γεφύρι αυτό ήτανε βασικό γεφύρι, όπως και το γεφύρι της Μέλισσας που είδαμε νωρίτερα, βασικό γεφύρι επικοινωνίας των χωριών του άνω ρού του Σμήνου. Ήτανε γεφύρι που διευκόλυνε πολύ την προσπέλαση στον παρακείμενο μύλο, ο μύλος του Μανίκα όπως είναι γνωστός, ο οποίος ήτανε σημαντικός γιατί διατηρούσε, είχε τη δυνατότητα όλο το χρόνο να αλέθει αλέσματα.
Με τους Αριστ. Γραφάκο και Ηλία Καραγιάννη. (Φωτο: ΑΓΠ)

Το γεφύρι αυτό, δεν έχουμε και γι' αυτό βέβαια ακριβείς πηγές για να ξέρουμε πότε χτίστηκε, αλλά πρέπει να το υπολογίσουμε ότι είναι το 18ο αιώνα, από το 1700 και μετά χτισμένο. Όπως είπαμε, αυτό το γεφύρι έχει το πλεονέχτημα, λόγω του διαδρόμου που έχει, να εξυπηρετεί και σήμερα τη διέλευση μικρών οχημάτων-αυτοκινήτων και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό.
Εδώ το νερό συνεχίζει να διατηρείται όλο το καλοκαίρι, παρά το ότι μεγάλη ποσότητα του νερού έχει διοχετευθεί δια των σωληνώσεων στην υδροδότηση της Μάνης, του Γυθείου και των γύρω χωριών”.
Δείτε περισσότερα για το γεφύρι της Μπαρδούνιας στο video: