Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ura e Mesit-Mesi bridge. Albania

    Aπό τον 18ο αιώνα γεφυρώνει τον ποταμό Kir,στη Β. Αλβανία που χύνεται στο Δρίνο, όντας από τα σπουδαιότερα μνημεία της Οθωμανικής κληρονομιάς στην περιοχή. 

                    Το γεφύρι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Βρίσκεται μέσα στο χωριό Mes πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Σκόδρας, σε μια πανέμορφη περιοχή. 

                     Το κεντρικό μεγάλο τόξο με τα ανακουφιστικά παράθυρα. 

                                    Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 Χτίστηκε το 1768 από τον τοπικό Οθωμανό πασά  Kara Mehmet Bushati για να γεφυρώσει τον ποταμό Kir και να συνδέσει την Σκόδρα με την πόλη Drisht και τα άλλα χωριά στα βόρεια. Χτίστηκε σε δύο φάσεις. Πρώτα το μεσαίο και μεγαλύτερο τόξο και σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο. 


                           Η καλντεριμωτή και καμπουρωτή επιφάνεια διάβασης. 

                                   Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

   Το μήκος του είναι 120 περίπου και το πλάτος 3,4 μέτρα.

   Έχει επισκευαστεί κάμποσες φορές και αποτελεί σημείο τουριστικής έλξης και σημείο αναφοράς της περιοχής, αποτελώντας πολιτιστικό μνημείο της χώρας.

         Το δεξιό κομμάτι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Αποτελείται από μία μεγάλη κεντρική ημικυκλική καμάρα με δύο σειρές θολίτες, που πατάει σε πετρώδες έδαφος στο μέσο περίπου της κοίτης του ποταμού, η ροή του οποίου έχει διαβρώσει την πέτρα, στηθαία που υψώνονται σε 0,60 μέτρα  και άλλα εννέα ημικυκλικά τόξα με δύο σειρές θολίτες. Τρία τόξα μαζί με δύο ανακουφιστικά παράθυρα βρίσκονται αριστερά του κεντρικού τόξου από κατάντη και έξι μαζί με ένα ανακουφιστικό παράθυρο από κατάντη επίσης. 

 

        Το αριστερό κομμάτι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Τα δύο ανακουφιστικά παράθυρα εκατέρωθεν του μεγάλου τόξου είναι οξυκόρυφα με κάθετα τα πλαϊνά τους. Η επιφάνεια διάβασης είναι καλντεριμωτή και καμπουρωτή ανεβαίνοντας προς το μεσαίο και μεγάλο τόξο ενώ η όλη κατασκευή σχηματίζει καμπύλη προς τα αριστερά ερχόμενοι  από δεξιά και από κατάντη.

                 Το γεφύρι από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Ο γνώστης του γεφυριού Nusret Latifi  μας λέει για την σπουδαία αυτή κατασκευή: «...Βρισκόμαστε στην Αλβανία, στην γέφυρα Mesi . Πήρε το όνομά της από το χωριό Mes , κοντά στην πόλη της Σκόδρας. 

              Το μεγάλο τόξο από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Χτίστηκε κατά την Οθωμανική περίοδο από τον πασά Bushati το 1768 και χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της Σκόδρας  για να πηγαίνουν στις περιοχές της άλλης πλευράς.

 


 Έχει 13 τόξα και είναι μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες που χτίστηκαν κατά την Οθωμανική περίοδο και ακόμη παραμένει σε χρήση στην Αλβανία. Θα σας δούμε σε κάποια επόμενη γέφυρα».

 

Με τον φίλο και συνοδοιπόρο στην καταγραφή των πέτρινων γεφυριών σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία Nusret Latifi.

Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 

 Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: