Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Θεογέφυρο στον Κράθι

   Είναι χτισμένο επί του ποταμού Κράθι -που πηγάζει από τις παραφυάδες των Αροανίων κοντά στην Νώνακρη και εκβάλλει στον Κορινθιακό κοντά στην Ακράτα- στην περιοχή Περιστεριώνας κοντά στο χωριό Βούτημο και είναι μονότοξο, με μια σειρά καμαρολιθιών.
Χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Κούρκαφα τη δεκαετία 1850-60, όταν έγινε το αρδευτικό αυλάκι που έφερνε το νερό στην Ακράτα.
Το βάραθρο στον Κράθι. (Φωτο: ΑΓΠ)
Είναι χτισμένο στο σημείο του ποταμού Κράθι, όπου τα κάθετα πλευρά του φαραγγιού σχεδόν ενώνονται φτάνοντας τα 1,30 με 2 μέτρα. Η θέση πραγματικά προκαλεί το φόβο αφού το χάος κάτω από το γεφύρι φτάνει και ξεπερνά τα 70 μέτρα. Λέγεται ότι υπάρχει μονοπάτι στην κοίτη του ποταμού, που διασχίζει τον Κράθι κάτω από το γεφύρι, αλλά δεν είναι ορατό από την επιφάνεια του δρόμου.
Με βάση τα δεδομένα αυτά είναι πραγματικά άθλος το καλούπωμα και γενικά η κατασκευή του γεφυριού, το σκάλωμα δηλαδή στα απότομα και κάθετα γρανιτώδη πλαϊνά του φαραγγιού, από τον πρωτομάστορα Κούρκαφα.
Το γεφύρι είναι κούφιο κάτω από την τσιμεντένια βάση και χρησιμοποιούταν και ως πέρασμα των ντόπιων και ως αυλάκι. Σαν αυλάκι γινόταν χρήση του μέχρι 3-4 χρόνια πριν. Για πέρασμα και διέλευση των πολιτών χρησιμοποιείται ακόμη, αφού πάνω του σχετικά πρόσφατα (1983) έριξαν τσιμέντο και άσφαλτο και είναι το σημείο που ο επαρχιακός δρόμος περνάει τον Κράθι για να πάει στο χωριό Βούτημο. (1)
Θεογέφυρο στον Κράθι. (Φωτο: ΑΓΠ)
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακότερα πέτρινα γεφύρια του Ελλαδικού και όχι μόνο χώρου.
 

 
Το βάραθρο στον Περιστεριώνα.
 
 
 
Λόγω της δυσκολίας της κατασκευής του εξ αιτίας του απότομου και χαώδη βάραθρου, λέγεται και θεογέφυρο ή διαβολογέφυρο στον Κράθι, από τους ντόπιους. Έτσι όπως είναι σκαρφαλωμένο στο χάος και 70 περίπου μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού, στα κατακόρυφα πλαϊνά του, πιστεύεται ότι ο Θεός ή ο διάβολος έβαλε το χέρι του δίνοντας έμπνευση στον πρωτομάστορα, προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
Έτσι λειτουργούσε τότε η αντίληψη του ανθρώπου. Πίστευε ότι ορισμένα δύσκολα κατασκευαστικά έργα, που έφτιαξαν κάποιοι άνθρωποι με μεγάλη ικανότητα και φαντασία, δέχτηκαν τη βοήθεια υπερφυσικών δυνάμεων. Και στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Θεός ή ο διάβολος που ενέπνευσαν τον πρωτομάστορα Κούρκαφα να κατασκευάσει ένα τέτοιο δύσκολο έργο. Χωρίς την βοήθειά τους δεν θα ήταν κατορθωτό.
Ο Καταρράχτης. (Φωτο: ΑΓΠ)
Για την κατασκευή γεφυριών σε δύσκολες και δυσπρόσιτες θέσεις θεωρούσαν ότι ο πρωτομάστορας είχε “θεία έμπνευση”, “θεϊκή φώτιση”, “διαβολεμένο μυαλό”, “είχε το διάβολο μέσα του”, “λιβάνιζε το διάβολο”, “ είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο”, “ορμηνευόταν από το θεό ή το διάβολο”, “είναι διαβόλου κάλτσα”, δεχόταν δηλαδή τη συμβουλή ή και τη βοήθεια του Θεού ή του διαβόλου.

Βιβλιογραφία-σημειώσεις
(1). Οι πληροφορίες όπως και η συνεργασία για την έρευνα, μελέτη, φωτογράφηση, μέτρηση και βιντεοσκόπηση των γεφυριών της περιοχής της Αιγιαλείας μας χορηγήθηκαν απλόχερα από τον ντόπιο (από το Διακοφτό), Χάρη Φερεούτη. Τον ευχαριστώ.
Δείτε το παρακάτω σχετικό video για το θεογέφυρο στον Κράθι: