Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ura e Vashes. Γέφυρα Skura. Klos-Albania

 Το γεφύρι «Ura e Vasha» βρίσκεται στο τέλος του χωριού Guri i Bardhë (δήμος Κλος) και συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Ματ και ήταν το μόνο μέσο επικοινωνίας στον άνω ρου του ποταμού αυτού.

                                                       Το γεφύρι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοπονήσου.
   Έχει μία μεγάλη κύρια καμάρα και στην αριστερά πλευρά του  από κατάντη υπάρχει ένα ημικυκλικό επίσης ανακουφιστικό παράθυρο με κάθετα τα πλαϊνά του και μια σειρά θολίτες. Τα βάθρα της ακουμπάνε στο βουνό της Βερρίθης και στο βουνό του Ντις αντίστοιχα.

  Το μήκος της είναι 11 μέτρα, το άνοιγμα του τόξου 7 και το ύψος από την κορυφή μέχρι την κοίτη του ποταμού 7 επίσης μέτρα. Το πλάτος της γέφυρας είναι 2,8 μ. και είναι καλντερίμι, στρωμένο με πέτρες και σχιστόλιθους. Η καμάρα του είναι ημικυκλική από λαξευτό και τετραγωνισμένο ασβεστόλιθο με διπλή σειρά θολίτες ενώ η επιφάνεια διάβασης είναι καμπυλωτή, χωρίς στηθαία.

  Οι δύο πλευρές των πλευρικών θόλων είναι  ενισχυμένες με σιδερένιες ράβδους ενώ στη δεξιά πλευρά του βράχου, ερχόμενοι από το Guri i Bardhë, μπορούμε να δούμε τα ίχνη του σημείου όπου είχε τοποθετηθεί ένα αφιέρωμα που μιλούσε για τους κατασκευαστές και την εποχή κατασκευής του.

  Το γεφύρι αυτό εξυπηρετούσε τα καραβάνια στο δρόμο προς τη Ντιβή, που το συνέδεε επίσης με την ακτή από όπου έπαιρναν το αλάτι και άλλα προϊόντα. 

                                  Το γεφύρι, το ανακουφιστικό παράθυρο και η καμπυλωτή επιφάνεια διάβασης. Φώτο: ΑΓΠ.

  Το γεφύρι "Ura e Vaša" δεν είχε αυτό το όνομα. Ονομαζόταν «Γέφυρα Skura» και χτίστηκε ως φιλανθρωπικό έργο από τον Haxhi Hajrulla Skura από τη γειτονιά «Mansaj» του Guri i Bardhë, περίπου πριν από 300 χρόνια. Πήρε το όνομά του από το «Ura e Vaša» που βρίσκεται όχι μακριά από αυτό, στο Sheun e Dishi και που σήμερα ονομάζεται «Ura e Skura. Συγκρινόμενη με τις άλλες γέφυρες του ποταμού Ματ, το «Ura e Vaša», από τεχνική  άποψη, μοιάζει με τη γέφυρα «Hoxhaje», «Kulmara», «Skura» στο Gur i Bardhë και «Shë e Premtes» στο Gurrë i Vogël .


                                                                    Με τον Nusret Latifi.  

  Αν και δεν υπάρχει ακριβές έγγραφο, το Ura e Vasha πιστεύεται ότι χτίστηκε πριν από τρεις αιώνες και εξυπηρετούσε γενικά τη Μακεδονία και τη Δίβρα στις μετακινήσεις προς τα Τίρανα.

  Ο φίλος Nusret Latifi, συνοδοιπόρος στην καταγραφή των γεφυριών της Αλβανίας,  μας λέει για το γεφύρι αυτό. "Αυτή είναι η γέφυρα Skura. Βρίσκεται επί του ποταμού Mat. Οι πληροφορίες λένε ότι χτίστηκε πριν 300 χρόνια περίπου. Αυτά για τη γέφυρα αυτή." 


 

   Περίπου 300 μέτρα δεξιά όπως διασχίζουμε τη γέφυρα, υπάρχει ένα άλλο μονότοξο ημικυκλικό  γεφύρι, επί ενός μικρού ποταμιού που χύνεται λίγα μέτρα πιο κάτω στον ποταμό Mat, με επίπεδη και ίχνη καλντεριμιού επιφάνεια διάβασης, χωρίς στηθαία, δύο σειρές θολίτες, βάθρα να ακουμπάνε σε βράχια που κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε την ίδια περίοδο και μάλλον από τον ίδιο πρωτομάστορα με το γεφύρι Skura.

                                           Το μικρό μονότοξο γεφυράκι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου. 

 Ο Nusret Latifi μας λέει επίσης για το γεφυράκι αυτό. "Είμαστε εδώ για να επισκεφτούμε μια γέφυρα, τη γέφυρα Ura e Vashes ή Skura αλλά στο δρόμο μας βρήκαμε μία άλλη μικρότερη. Αυτό εδώ είναι ένα μικρό ποταμάκι που ενώνεται στην άλλη πλευρά με τον ποταμό Mat. Η πλησιέστερη πόλη είναι η Peshkopi και ένα μικρό χωριό, το Klos.

                                                  Η επίπεδη επιφάνεια διάβασης. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.