Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Γεφύρι στο Χάνι Κουτρουμπή. Βυτίνα.

 Το συναντάμε επί του δημόσιου δρόμου Τρίπολης-Πύργου, ερχόμενοι από τον Πύργο και λίγο πριν από την πρώτη είσοδο για τη Βυτίνα, μέρος του οποίου αποτελεί.

Το γεφύρι και η επέκτασή του. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 Όταν χαράχτηκε και φτιάχτηκε ο καινούργιος δρόμος Τρίπολης-Πύργου, το παλιό γεφύρι διατηρήθηκε και δίπλα του ακριβώς προστέθηκε άλλο τόσο σε μέγεθος τσιμεντένιο γεφύρι για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κυκλοφορίας της περιοχής.

Γεφυρώνει το ρέμα που έρχεται από το Μεθύδριο και χύνεται στον Μυλάοντα ενώ η θέση που είναι χτισμένο λέγεται «Χάνι του Κουτρουμπή», λόγω της ύπαρξης εκεί παλιά του ομώνυμου χανιού.


 Από ανάντη. Φώτο: Α.Γ.Π.

 

Είναι ένα όμορφο γεφύρι, καταβιβασμένο με υπερμεγέθης θολίτες, κάθετα τα πλαϊνά του, χτισμένο στο σύνολό του με τέλεια πελεκημένη στο χέρι πέτρα, καλυμμένο όμως από την άσφαλτο και μη ορατό από τον πολύ κόσμο.

 

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: