Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Skopje aqueduct. Υδραγωγείο στα Σκόπια


Είναι ένα από τα τρία υδραγωγεία που βρισκόταν στο έδαφος της  πρώην Γιουγκοσλαβίας και απέχει 3 χιλιόμετρα από την πόλη των Σκοπίων.
Η ακριβής περίοδος της κατασκευής του μας είναι άγνωστη, αν και από πολλούς θεωρείται ότι είναι Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή κατασκευή. Σαν πιθανότερη περίοδος κατασκευής του όμως πιστεύεται ότι είναι ο 16ος αιώνας, άρα είναι κτίσμα πιθανώς Οθωμανικής περιόδου.
Στο υδραγωγείο των Σκοπίων. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Μετέφερε νερό από την πηγή Τσρνα Γκόρα, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, στο φρούριο της πόλης διασχίζοντας μια υψομετρική διαφορά 300 μέτρων, μέσω της κοιλάδας Σέραβα.
Επί Οθωμανικής περιόδου τροφοδοτούσε ε νερό τα χαμάμ του παλιού παζαριού των Σκοπίων.
Σε καρτ ποστάλ της Οθωμανικής περιόδου. (Από το διαδίκτυο)

Σήμερα από τη φθορά, τη διάβρωση και τη μη ικανοποιητική συντήρηση έχουν απομείνει 50 ενιαίες καμάρες, με ανοιχτή στροφή, χτισμένες με πλατείς πλίνθους και κονίαμα.
Κάποιοι πιστεύουν ότι στην αρχική του μορφή είχε 200 καμάρες.
Ο ντόπιος, από τα Σκόπια Nusret Latifi μας λέει για το υδραγωγείο των Σκοπίων:
"Βρισκόμαστε στο υδραγωγείο των Σκοπίων, δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Έχει μήκος 386 μέτρα και το πιθανότερο είναι να χτίστηκε κατά το τέλος της περιόδου του Ιουστινιανού 547-565. Δεν είναι όμως καθαρό ακριβώς πότε χτίστηκε. Υπάρχουν τρεις θεψρίες γι' αυτό. Κατά την πρώτη χτίστηκε την Ρωμαϊκή περίοδο, τον 1ο αιώνα. Η άλλη ότι χτίστηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο και η τρίτη κατά την Οθωμανική περίοδο. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα και έχει 55 τόξα". (1)

Σημειώσεις-βιβλιογραφία
(1). Πολύτιμος συνεργάτης στην καταγραφή των γεφυριών στη Βαλκανική αυτή χώρα ήταν και είναι ο φίλος, ντόπιος από τα Σκόπια, Nusret Latifi. Τον ευχαριστώ.
Δείτε το παρακάτω video για το υδραγωγείο στα Σκόπια: