Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Taskopru (πετρογέφυρο) στην πόλη Misis



Στην Κιλικία της Μικράς Ασίας
   Πρόκειται για ένα παλιό και ιστορικό γεφύρι κοντά στην μικρή πόλη Misis της Κιλικίας, που γεφυρώνει τον ποταμό Ceyhan  (τον Πύραμο των αρχαίων Ελλήνων).
 
Ποταμός Ceyhan (Φωτο: ΑΓΠ)

 Ο Ceyhan, με νερό όλο το χρόνο, πηγάζει από τα βουνά του ανατολικού Ταύρου και μετά από πορεία 509 χιλιομέτρων εκβάλλει στη Μεσόγειο, κοντά στη χερσόνησο Karatas και την ομώνυμη πόλη. Ονομάζεται επίσης από τους ντόπιους και Kokman Hekim, από κάποιον γιατρό της περιοχής.
   Η θέση της γέφυρας είναι πάνω στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού και για το λόγο αυτό άλλωστε χτίστηκε.
Taskopru, στην πόλη Missis της Κιλικίας. (Φωτο: ΑΓΠ)
   Έχει εννέα καμάρες, που καλύπτουν όλο το μήκος της κοίτης του ποταμού και μεγαλώνουν όσο πάμε προς το κέντρο, όπου υπάρχει η κεντρική και μεγαλύτερη καμάρα. Η βάση της είναι καλντεριμωτή, χτισμένη με άσπρη πέτρα, έχει πρόβολους και στηθαίο ενός μέτρου με οξεία απόληξη. Το πλάτος του είναι 6.50 μέτρα και χρησιμοποιείται από οχήματα μέχρι 10 τόνους, χωρίς το όριο αυτό να τηρείται πάντα.
Είναι σε χρήση από τα οχήματα. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Η μικρή πόλη Misis, 25 περίπου χιλιόμετρα από τα Άδανα, είναι η αρχαία ελληνική πόλη Μοψουεστία της Κιλικίας (ή Εστία και αργότερα Mamistra) και η ίδρυσή της αποδίδεται στον μάντη Μόψο, που έζησε κατά τους χρόνους του τρωικού πολέμου.
   Από επιγραφές και νομίσματα είναι γνωστό ότι ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνστάντιος ο Β’ (Φλάβιος Ιούλιος Κωνσταντίνος) έχτισε εκεί επί του ποταμού Πύραμου (σημερινό Ceyhan) μια γέφυρα, η οποία αποκαταστάθηκε από τον μετέπειτα αυτοκράτορα Ιουστινιανό και πρόκειται για την σημερινή γέφυρα.
Από κατάντη. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Το 1998 υπέστη σοβαρότατες ζημιές από ισχυρό σεισμό αλλά αμέσως επισκευάστηκε πλήρως από ειδικούς και έκτοτε βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Δείτε περισσότερα για το γεφύρι στην Κιλικία στο παρακάτω video: