Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Malabadi koprusu- Diyarbakir. Τουρκία.

  Είναι η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα στον κόσμο?
   Στην ανατολική Τουρκία, κοντά στο
Diyarbakir, τόπο συγκέντρωσης πολλών πέτρινων γεφυριών και στα ανατολικά της πόλης, επί του δρόμου Silvan-Bitlis και περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη Silvan συναντάμε το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι Malabadi, ένα μοναδικό αριστοτέχνημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της γεφυροποιίας.

1.

2.
 Γεφυρώνει το ποτάμι Batman,παραπόταμο του Τίγρη.

   Χτίστηκε το 1147 από τον Timurtas bin Ilgayi bin Arturk, την περίοδο των Αρτουρκίδων και αποτελείται από ένα κύριο μεγάλου ανοίγματος τόξο και τέσσερα πολύ μικρότερα καθώς επίσης και δύο μικρά ανακουφιστικά παράθυρα εκατέρωθεν του μεγάλου τόξου. Οι Αρτουρκίδες, ηγεμόνες της εποχής των σταυροφοριών, ήταν παρακλάδι των Σελτζούκων Τούρκων.

3.
 Το τόξο έχει άνοιγμα 40,86 μ. και η αρχιτεκτονική χτισίματός του είναι υπέροχη.

   Το συνολικό μήκος της όλης κατασκευής είναι περίπου 281 μέτρα, το πλάτος 7,20 και το ύψος από τη στάθμη του νερού 24,50 μέτρα.

4.
    Είναι χτισμένο με την χαρακτηριστική χρωματιστή πέτρα της περιοχής και έχει υποστεί αρκετές επισκευές μέχρι σήμερα ενώ τα βάθρα του μεγάλου τόξου πατάνε σε πετρώδες έδαφος.

5.
    Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το γεφύρι, πρωτόγνωρο και παράξενο, είναι το ότι στις δύο πλευρές του τόξου και στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο δωμάτια, που χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγιο για τους ταξιδευτές τις σκληρές μέρες του χειμώνα.

6.
    Λένε, ότι αυτά τα δωμάτια τα χρησιμοποιούσαν και οι φύλακες της γέφυρας, πριν συνδεθούν με το κάτω μέρος του δρόμου μέσω διαδρόμων και ότι τα βήματα των ερχόμενων καραβανιών ακουγόντουσαν από αυτούς τους διαδρόμους.

7.
   Ο Evliya Celebi,περιηγητής του 17ου αιώνα, γράφει ότι «υπάρχουν σιδερένιες είσοδοι στις δύο πλευρές της γέφυρας, κάτι σαν πύλες κάστρου και οι ταξιδιώτες έπρεπε να πληρώσουν φόρο για να περάσουν. Μέσα στις πύλες αυτές, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν πανδοχεία κάτω από την καμάρα για τους περαστικούς».

   Είναι τόσο μεγάλο το άνοιγμα του τόξου, που ο Albert Gabriel,Γάλλος αρχιτέκτονας έγραψε ότι «ο τρούλος της Αγίας Σοφίας χωράει εύκολα κάτω από τη γέφυρα».

8.

 
9.
   Θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι στον κόσμο ως προς το άνοιγμα της αψίδας και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Τουρκίας, ένα πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της γεφυροποιίας.

   Πάνω της υπάρχουν ανάγλυφα με φιγούρες ανθρώπου, ήλιου και λιονταριού.


 Σημειώσεις-βιβλιογραφία.

1.  Οι φωτογραφίες 6 και 9  είναι από το βιβλίο του Fungen Ilter "Τούρκικα γεφύρια της Ανατολίας την εποχή των Οσμανλίδων".

2. Η φωτογραφία 1 στάλθηκε από τον φίλο Ercan Adak.

3. Οι 2,4,5 και 7 μου στάλθηκαν από τον Vedat Kantin. 

4. Η 3 στάλθηκε από τον Berk Onur.

5. Η 8 από τον Armagan Cenk.

Τους ευχαριστώ.