Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Γεφύρι στου Μουρτούκη

   Βρίσκεται στην περιοχή Μουρτούκη, στην έξοδο της Δίβρης για Τριπόταμα-Τρίπολη και δεξιά, λόγω της ύπαρξης εκεί χωραφιών κάποιου Μουρτούκη.
Το γεφύρι στου Μουρτούκη (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Πρόκειται για ένα μονότοξο, ημικυκλικό γεφύρι, που γεφυρώνει τις όχθες του ποταμιού Βορδολιός, με εμφανές κλειδί, ίχνη στηθαίων, ελαφρώς καλντεριμωτή  επιφάνεια διάβασης, μια σειρά θολίτες και μικρή καμάρα αριστερά από κατάντη, όπως όλα τα γεφύρια επί του ρέματος αυτού για το μυλαύλακο.

Το εμφανές κλειδί. (Φώτο: ΑΓΠ)

Πιθανότατα χτίστηκε το 1870, ίσως και παλιότερα.
Βρίσκεται μεταξύ των γεφυριών Μεγάλο Πετραλαίϊκο και Βορδολιός, στο ύψος της βρύσης Χρήστου Κοσμόπουλου.  Λίγο πιο πάνω και στο διπλανό ρέμα της Τρίσκας, υπήρχε ένα ακόμη μεγαλύτερο γεφύρι, το λεγόμενο γεφύρι της Τρίσκας, που παρασύρθηκε το 1991 μετά από ένα δυνατό κατέβασμα του ποταμού.
Όπως μας λέει ο Χρήστος Αλμπάνης, πρώτος εξάδελφος του Άγγελου Αλμπάνη ¨από το γεφύρι αυτό περνούσε ο κεντρικός δρόμος που χρησιμοποιούσαν οι Περαμαχαλίτες για να πηγαίνουν στα χωράφια τους και μαζί με το γεφυράκι της βέργας (πρόκειται για ένα μικρό ξύλινο γεφύρι που ήταν λίγο πιο πάνω απ' αυτό του Βορδολιού), ήταν τα μόνα περάσματα κατά τους χειμερινούς μήνες, του ρέματος του Βορδολιού.  Χρησιμοποιήθηκε ευρέως και μετά τη διάνοιξη του αμαξιτού δρόμου, γιατί από εκεί περνούσαν τα αλέσματα όσο λειτουργούσε ο νερόμυλος του Μίμη του Κασκαβέλη (Κουτσόπουλου)¨.

Ο ντόπιος γιατρός Σωτ. Σωτηρόπουλος. (Φώτο: ΑΓΠ)
Οι διαστάσεις του είναι: Άνοιγμα τόξου: 5,40 μ.
 Ύψος:                5,15 μ. 
  Πλάτος:               3,20 μ.
Μήκος:             12,5 μ.
 Πλάτος θολιτών: 0,45 μ.

                      
  Ο ντόπιος γιατρός και φίλος Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μας λέει για το γεφύρι στου Μουρτούκη:
Το γεφύρι αυτό λέγεται το γεφύρι του Μουρτούκη, επειδή δίπλα του εδώ υπήρχε το κτήμα κάποιου με το όνομα Μουρτούκης. Είναι στο ρου του κλάδου του ποταμού Βορδολιός και πρέπει να έχει χτιστεί σίγουρα πριν το 1870, μπορεί και παλιότερα και ήτανε το πρώτο γεφύρι που ένωνε τη Δίβρη με τον απέναντι δρόμο, που πήγαινε στη Γορτυνία και τα Καλαβρυτοχώρια. Υπήρχε πιο πάνω ένα πολύ μεγαλύτερο γεφύρι, (στο διπλανό ρέμα της Τρίσκας) το οποίο έγινε μαζί με τα άλλα μετά το 1920 όταν έγινε ο αμαξιτός δρόμος από τη Δίβρη προς τα Καλάβρυτα. Το γεφύρι αυτό δυστυχώς το 1991, πριν από 27 χρόνια, ήλθε μια νεροποντή γιατί έχει πάρα πολύ νερό το ποτάμι αυτό και το πήρε όλο το γεφύρι και δυστυχώς μαζί με ένα τροχόσπιτο που ήταν επάνω. Εδώ παραλίγο να έχουμε ένα δράμα, διότι την ώρα αυτή που κατέβασε το ποτάμι έκαναν γενέθλια, εορτή γενεθλίων κάποια παιδιά. Ευτυχώς όμως δεν έγινε τίποτα. Και όλο αυτό έγινε και πρέπει να το πούμε, διότι το καινούργιο γεφύρι αντί να έχει άνοιγμα και ύψος πέντε μέτρα, το κάνανε ενάμισι μέτρο ύψος και ενάμισι μέτρο φάρδος, με τις νέες τεχνικές που κάνουν οι σημερινοί μηχανικοί. Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε, αλλά δυστυχώς εκεί μένουμε πάντα. Πρέπει να τόχτισαν οι ίδιοι, πρέπει να είναι λαγκαδινοί μαστόροι, διότι όλο το δρόμο μετά από τη Δίβρη και επάνω, το δρόμο που εγκαινιάστηκε το 1926, πρέπει να ήταν λαγκαδινοί μαστόροι.
Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: