Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Τουρκογέφυρο στην Πρόσυμνα Αργολίδας

'Ενα ιστορικό γεφύρι

Βρίσκεται πάνω από το χωριό Πρόσυμνα (Μπερμπάτι), του δήμου Άργους-Μυκηνών και είναι μονότοξο, με μια σειρά θολίτες και χωρίς στηθαία. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πετρογέφυρο, κοντά στην αρχαία Κοντοπορεία οδό, με την επιφάνειά του να σχηματίζει κύκλο και να μεγαλώνει στα άκρα του.
Το τουρκογέφυρο. ( Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Η Κοντοπορεία οδός ήταν ο δρόμος που ξεκινούσε από Κόρινθο και ακολουθώντας τη διαδρομή Χιλιομόδι - Αρχαία Τενέα - Κλεισούρα Αγιονορίου - Πρόσυμνα κατέληγε στο Άργος. Το όνομά της (Κοντοπορεία), δείχνει ότι ήταν ο συντομότερος δρόμος από Κόρινθο για Άργος και αντίθετα.
Το μέτρημα. (Φωτο: ΑΓΠ)
 
Η ιδιορρυθμία του γεφυριού έγκειται στο μεγάλο πάχος των θολιτών και αυτό σε αντίθεση με τις πέτρες των τυμπάνων που είναι σαφώς μικρότερες, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι προστέθηκαν αργότερα.
Γεφυρώνει το ρέμα Ταξιάρχη, που κάποια χιλιόμετρα πιο κάτω, στην περιοχή της Κλεισούρας, χύνεται στον Αστερίωνα ποταμό.
Παλαιά συνέδεε το Μπερμπάτι με την Κόρινθο μέσω του Αγιονορίου ενώ σήμερα η χρήση του περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των αγροτικών και ποιμενικών εργασιών των ντόπιων.
Ονομάζεται έτσι, όπως και πολλά άλλα στην Πελοπόννησο, πιθανώς γιατί χτίστηκε επί τουρκοκρατίας, άγνωστο όμως πότε και από ποιους.
Οι διαστάσεις του είναι:
Ύψος: 4 μ.
Πλάτος: 2,50 μ.
Άνοιγμα καμάρας: 3 μ.
Μήκος: 10.70 μ.
Πλάτος θολιτών: 0,25 μ.
Ο Αντώνης και ο Σωτήρης. (Φωτο: ΑΓΠ)


Το γεφύρι έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη την 28/07/1822, όταν αυτός προσπάθησε να περάσει στην Κόρινθο από την Κοντοπορεία οδό μέσω της Κλεισούρας - Αγιονορίου.
Στο χωριό Στεφάνι υπάρχει ακόμη το σπίτι-στρατηγείο του 
Νικηταρά.(1)
Σημειώσεις: 
(1). Ο εντοπισμός και η μέτρηση του γεφυριού έγινε με τη βοήθεια των ντόπιων Σωτήρη Ριζόγιαννη και Αντώνη Παπαντωνίου, από το Στεφάνι. Τους ευχαριστώ.

Περισσότερα για το Τουρκογέφυρο στο video: