Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Γέφυρα αιγοπροβάτων – Kozija cuprija

                                     Στο Σαράγιεβο της Βοσνίας.
Σήμερα, πιστεύεται, ότι η γέφυρα χτίστηκε κατά τη διάρκεια που διοικητής της Βοσνίας ήταν Μεχμέτ πασάς Σοκόλοβιτς. (Mehmed-pase Sokolovica . Veliki vezir-μεγάλος βεζίρης 1565-1579).

Η γέφυρα των αιγοπροβάτων ( kozija cuprija), βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Miljacke, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της παλιάς πόλης του Σεράγιεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας.
Η γέφυρα αυτή είναι μια από τις τέσσερις γέφυρες στην πόλη, ή λίγο έξω απ' αυτή, που είναι ακόμη σε χρήση. Οι άλλες τρεις είναι η Seher-Cehajina, η Latinska cuprija (Λατινική γέφυρα) επί του ποταμού Μιλιάτσκε, που διασχίζει το Σαράγιεβο και η Rimski most (Ρωμαϊκή γέφυρα), λίγο πιο έξω από την πόλη, επί του ποταμού Bosna.
Kozija cuprija. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Είναι χτισμένη όλη από πέτρα και αποτελείται από ένα κεντρικό τόξο και δύο κυκλικά ανακουφιστικά ανοίγματα.
Οι διαστάσεις του είναι:
Μήκος 42 μέτρα
Πλάτος 4,75 μέτρα
Άνοιγμα καμάρας 17,5 μέτρα.
Στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Βοσνίας, στη γέφυρα αυτή γινόταν η υποδοχή του κάθε νέου βεζίρη-διοικητή της Βοσνίας, πριν αναλάβει επίσημα και έλθει σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους.
Τότε μερικοί τολμηροί νέοι της περιοχής πηδούσαν από τη γέφυρα στα νερά του ποταμού και ο βεζίρης τους έδινε χρήματα για να τους ευχαριστήσει γιατί το ύψος της γέφυρας ήταν πολύ μεγάλο και ήταν πραγματικά κατόρθωμα τα άλματα που πραγματοποιούσαν αυτοί οι νέοι.
Η καμάρα. (Φωτο: ΑΓΠ)

Υπάρχει ένας θρύλος λαϊκός σχετικά με το χτίσιμο αυτής της γέφυρας.
Ένας φτωχός τσοπάνος έβοσκε τις κατσίκες του στην περιοχή αυτή, όταν ξαφνικά παρατήρησε ότι κάποιες απ' αυτές είχαν ανεξήγητα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα γύρω από μερικούς θάμνους. Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεχτικά κάτω από τους θάμνους ανακάλυψε μερικά σιδερένια κουτιά με πολλά χρυσά νομίσματα.
Μετά από πολλά χρόνια ο τσοπάνος, επειδή τα χρήματα ήταν πολλά, έγινε ένας αξιοσέβαστος πολίτης της αυτοκρατορίας και αποφάσισε να χτίσει ένα μεγάλο γεφύρι σ' αυτό το σημείο, στον ποταμό Μιλιάτσκε, στο μέρος όπου τα ζώα του ανακάλυψαν το χρυσάφι. Και εξ αιτίας αυτής της ανακάλυψης η γέφυρα ονομάστηκε γέφυρα των αιγοπροβάτων.
Σε χρήση για τα μικρά αυτοκίνητα. (Φωτο: ΑΓΠ)

Ωστόσο σήμερα πιστεύεται ότι η γέφυρα χτίστηκε κατά τη διάρκεια που διοικητής της Βοσνίας ήταν Μεχμέτ πασάς Σοκόλοβιτς, Mehmed-pase Sokolovica (veliki vezir-μεγάλος βεζίρης 1565-1579).
Εκείνη την περίοδο από τον παραπάνω βεζίρη χτίστηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες γέφυρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως η Arslanagica most κοντά στο Trebinje, η παλιά γέφυρα στο Μόσταρ (Stari most u Mostaru) και η περίφημη γέφυρα του Δρίνου (Cuprija na Drini) στο Visegradu.
Η γέφυρα είναι χτισμένη σ' ένα θαυμάσιο φυσικό τοπίο, κατάφυτο, όπου την επισκέπτονται οι ντόπιοι και οι τουρίστες. Έχει χαραχτεί γι' αυτό το σκοπό και ένα μονοπάτι, μέσα σ' αυτό το φυσικό περιβάλλον για να θαυμάζουν το τοπίο και το γεφύρι οι επισκέπτες.
Περισσότερα για την Kozijα cuprija στο παρακάτω video: