Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Γέφυρα Καζάρμας


Βρίσκεται στο Αρκαδικό Αργολίδας, στη θέση “Μετόχι” και είναι 3.300 και πλέον χρόνων παλαιότητας.
Χρησιμοποιείται και σήμερα από τους ντόπιους και βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο κάστρο στο “Δαφνόρεμα” ή κάστρο Καζάρμας (Ιταλ. casa di arma-στρατόπεδο), επί του ομώνυμου ρέματος.
Το μυκηναϊκό αυτό γεφύρι, μονότοξο, είναι το πιο καλοδιατηρημένο στην Αργολίδα, και γενικότερα στην Πελοπόννησο, βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο Ναυπλίου – Επιδαύρου και κατασκευάστηκε γύρω στα 1300 πχ.
Γέφυρα Καζάρμας. (Φωτο: ΑΓΠ)

 Είναι χτισμένο με τεράστιους λίθους και με την τεχνοτροπία της εποχής.
Οι διαστάσεις του είναι: πλάτος 5,70 μέτρα, ύψος 3,35, καθαρό ύψος τόξου 2,05, μήκος 10,60 μέτρα και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο σε αρχαιολογικό χώρο. Το άνοιγμα του τόξου στη βάση του είναι 1,60 μ, συνεχώς μειούμενο φθάνοντας στην κορυφή.
Βρίσκεται στη αρχή του αρχαίου μονοπατιού (Μυκηναϊκή οδός) της Καζάρμας και στο δρόμο που συνέδεε τις Μυκήνες με την Τίρυνθα και την Επίδαυρο.
Γέφυρα Καζάρμας. (Φωτο: ΑΓΠ)

Η καμάρα του είναι οξυκόρυφη με τριγωνική πρόσοψη για τη μείωση της ορμής του νερού και την ανθεκτικότητά του στους σεισμούς.
Επιπλέον φαίνεται ότι είναι χτισμένη με το εκφορικό σύστημα, κατά το οποίο οι οριζόντιες πέτρες βαθμιαία τοποθετούνται γύρω από την καμάρα και σιγά-σιγά πλησιάζουν μέχρι να χτιστεί το γεφύρι. 
Το εκφορικό αυτό σύστημα είναι κάπως παραλλαγμένο στο συγκεκριμένο γεφύρι, με τα καμαρολίθια να απαρτίζονται από τεράστιους ογκόλιθους, ενώ ο μεγαλύτερος εξ αυτών διαστάσεων περίπου 1Χ1 μέτρα,  παίζει το ρόλο του κλειδιού.
Οι άλλοι δύο μέθοδοι κατασκευής των γεφυριών είναι, η πρώτη, με μεγάλους δοκούς τοποθετημένους οριζόντια πάνω σε πέτρινες βάσεις και η δεύτερη, η θολωτή ή τοξωτή κατασκευή, η πλέον χρησιμοποιούμενη.
Γέφυρα Καζάρμας. (Φωτο: ΑΓΠ)

Η κοίτη του ρέματος έχει εμπλουτισθεί με ακατέργαστους ογκόλιθους για την προστασία της γέφυρας από την ορμή του νερού και τα φερτά υλικά.
Το γεφύρι της Καζάρμας απέχει απ' αυτό του Γιαλούση 2,5 χιλιόμετρα και αποτελούσαν και τα δύο μέρος της αρχαίας μυκηναϊκής οδού (μονοπάτι) για Επίδαυρο, το οποίο μονοπάτι έχει διαμορφωθεί, καθαριστεί, σημανθεί, καλοδιατηρηθεί και είναι σε χρήση για τούς οδοιπόρους.



Δείτε το παρακάτω σχετικό video για το γεφύρι της Καζάρμας από: www.youtube.com/agpelop