Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Bada Kopru Karahisar. Beysehir. Τουρκία.

 Συνέδεε παλιά το Beysehir με τα χωριά Karahisar (Μαυρόκαστρο), κλπ. με το Ικόνιο.

Βρίσκεται δίπλα στον δημόσιο δρόμο, 15 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της περιοχής και μεγαλύτερη κοντινότερη πόλη, το Beysehir, έδρα του ομώνυμου δήμου, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη στο κέντρο μιας πεδινής αγροτικής  και εύφορης περιοχής, του μητροπολιτικού δήμου του Ικονίου (Konya Buyuk Sehir Belediyesi).

Από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 Δύσκολο να το βρούμε, περνώντας μέσα από στενούς  και κομμένους δρόμους προς Isparta και Antalya, που το ανακαλύψαμε φεύγοντας.


 

 Από ανάντη.

Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.


Πρώτα, φρόντισε να μας κατατοπίσει δείχνοντάς μας το δρόμο, αφού πρώτα μας είπε “para var;” υπονοώντας ότι ψάχνουμε για λύρες  κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση για το σκάψιμο (κάτι αντίστοιχο με το κασελάκι το δικό μας), ένας ντόπιος από την κεντρική πλατεία του Beysehir (80 χιλιόμετρα από το Ικόνιo στην περιφέρεια του οποίου ανήκει, στον μητροπολιτικό δήμο του Ικονίου.

Bada koprusu.Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 Είναι πρόσφατα ανακαινισμένο (2014) από τον δήμο Beysehir, με 7 οξυκόρυφα τόξα, ελαφρώς καμπυλωτή επιφάνεια διάβασης, σύστημα αποστράγγισης του νερού της βροχής από το κατάστρωμά του, προβόλους από ανάντη για την μείωση της έντασης του νερού σε περιόδους κατεβασμάτων, στηθαία και μια σειρά θολίτες.


 

Στο γεφύρι.

Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 

Απαγορεύεται η χρήση για κάθε είδους όχημα και είναι χτισμένο με την χαρακτηριστική κοκκινωπή πέτρα της περιοχής.

Με μήκος 80,50μ.  πλάτος 4,90μ. γεφύρωνε και γεφυρώνει το ποτάμι που έρχεται από την λίμνη Beysehir και με το νερό του καλύπτει τις καλλιέργειες των ντόπιων σε πατάτες, ντομάτες, ηλιόσπορους, καλαμπόκια, καρπούζια, κολοκύθια, κλπ.


 

Η επιφάνεια διάβασης.

Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 

Πρόκειται για μια βαριά κατασκευή, μπορεί να πει κανείς  χωρίς λεπτότητα, μαστοριά, χάρη και έμπνευση αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο τόπος δείχνει τον τρόπο. Μεγάλοι τόποι και μεγάλα ποτάμια, κυρίως σε κάμπους και πεδιάδες, δίνουν μεγάλα και εκ των πραγμάτων λίγο ακαλαίσθητα γεφύρια. Σε μικρούς και ορεινούς  τόπους, τα ποτάμια είναι μικρά και ως εκ τούτου η φαντασία βρίσκει τρόπο και τόπο να οργιάσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι Οθωμανοί, εν πολλοίς στρατοκρατικό καθεστώς, έκαναν αυτό που έκαναν και οι Ρωμαίοι πρωτίστως. Μεγάλα και κυρίως πλατιά γεφύρια, βαριές και ανθεκτικές κατασκευές για στρατιωτική χρήση και γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων, των περίφημων Κονιάρων πολεμιστών, στις διάφορες περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στο γεφύρι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου. 


 Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: