Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Λατινική γέφυρα στο Σαράγιεβο

Μια γέφυρα παγκόσμιο ορόσημο
   Η Λατινική γέφυρα (Latinska cuprija) είναι από τις παλιότερες γέφυρες στο Σεράγιεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας, αλλάζοντας κατά την πάροδο του χρόνου από την πρώτη ξύλινη που ήταν στην ίδια θέση, μέχρι τη σημερινή της μορφή.
Από το 1918 μέχρι και το 1922 ονομαζόταν πριγκιπική γέφυρα.
Και πραγματικά, η πρώτη γέφυρα, όπως αναφέρεται στο σαντζάκ της Βοσνίας από το 1541 ήδη ήταν ξύλινη και χτίστηκε από κάποιον Χουσείν, αγνώστου εθνικότητας.
 
Latinska cuprija στο Σαράγιεβο. (Φωτο: ΑΓΠ)
Το πέτρινο γεφύρι χτίστηκε από κάποιον Αλή-Αϊνί μπέη (Ali Ajni-bey) το 1565. Oι πλημμύρες που έπληξαν το Σεράγιεβο το 1791 έκαναν ζημιά στο γεφύρι και επισκευάστηκε με πόρους που εξασφαλίστηκαν από τον Αμπντουλάχ Χατζή Μπρίγκα (Hadzi Abdulah Briga).
Η πλήρης αποκατάστασή του έγινε το 1798/99 με τη συμμετοχή ντόπιων μαστόρων, όπως αναφέρεται στα έγγραφα της εποχής.
Το καλντερίμι. (Φωτο: ΑΓΠ)

Πιστεύεται ότι η γέφυρα είχε τέσσερα μεσόβαθρα, πάνω στα οποία στηρίζονταν πέντε τόξα αλλά φαίνεται ότι τον ΧΙΧ αιώνα το γεφύρι συγχωνεύτηκε στο δρόμο και έτσι τώρα έχει τρία μεσόβαθρα με τέσσερα τόξα.
Έχει δύο ανακουφιστικά ανοίγματα, είναι χτισμένο από ντόπια πέτρα και ασβέστη από τα καμίνια της περιοχής και ήταν σύμβολο της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.
Το γεφύρι συνδέει τα δύο μέρη του Σεράγιεβο. Το δεξιό όπου κατοικούσαν οι καθολικοί και το αριστερό όπου ήταν ο μουσουλμανικός τομέας. Η δεξιά πλευρά είναι γνωστή ως Λατινική και έτσι η γέφυρα πήρα αυτό το όνομα.
Λατινική γέφυρα στο Σαράγιεβο. (Φωτο: ΑΓΠ)

Πάνω στη γέφυρα αυτή, το 1914 δολοφονήθηκε ο Αρχιδούκας της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η γυναίκα του Σοφία Χόχενμπεργκ, πράξη που ήταν και η αφορμή του να ξεσπάσει ο Α' παγκόσμιος πόλεμος.
Στο σημείο εκείνο στήθηκε μνημείο, το οποίο καταστράφηκε το 1918 από τους νικητές. Τμήματα του μνημείου διατηρούνται σε ένα μουσείο του Σεράγιεβο.
Οι πρόβολοι. (Φωτο: ΑΓΠ)

Από το 1918 μέχρι το 1922 ονομαζόταν πριγκιπική γέφυρα, εξ αιτίας της δολοφονίας του Φραγκίσκου Φερδινάνδου αλλά το 1922 ονομάστηκε πάλι με το παλιό της όνομα, Λατινική γέφυρα.
Εργασίες συντήρησης στη γέφυρα έγιναν και κατά τα έτη 2003/2004.

Δείτε περισσότερα για την Latinska cuprija στο Σαράγιεβο στο παρακάτω video, από το youtube.