Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Τουρκογέφυρο στις Σειρές Καλαβρύτων.

 

Ο Σειραίος ή Βερβιτσιώτικο ποτάμι πηγάζει από την περιοχή των χωριών Σειρές, Πάος, Δεχούνι και Βεσίνι και το όνομά  του το πήρε από την αρχαία πόλη των Σειρών, ερείπια της οποίας υπάρχουν στην περιοχή. Κυλάει παράλληλα με τον εθνικό δρόμο Πάτρας-Τρίπολης (111) και χύνεται σαν δεύτερο παρακλάδι στον κεντρικό Ερύμανθο, στα Τριπόταμα (Ψωφίδα).

Τοπογραφία γεφυριών Σειραίου: Α: Τουρκογέρφυρο  Β: Αγίου Βασιλείου.

Σείραι ή Σειρές ήταν αρχαία πόλη των Αζανών της αρχαίας Αρκαδίας, της τέως επαρχίας και του νυν δήμου Καλαβρύτων. Σύμφωνα με το Παυσανία, που πέρασε από την περιοχή, οι «Σείραι» ήταν αρκαδική πόλη στην χώρα του Κλείτορα  και στα σύνορα με την Ψωφίδα, επίσης τότε αρκαδική πόλη. Βρισκόταν δίπλα στο δάσος του Σόρωνος και κοντά της υπήρχαν τα ερείπια της πολίχνης Πάος. Ήταν κατά την αρχαιότητα μία από τις δεκατέσσερις πόλεις της Αρκαδικής Αζανιάδας.

Το σημερινό χωριό Σειρές (Βερσίτσι μέχρι το 1928) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων σε μια δυσπρόσιτη και μαγευτική πλαγιά της βερσιτσιώτικης οροσειράς του «Μελισσού» ή «Αηλιά», που μοιάζει με αετοφωλιά.


                                  Το Τουρκογέφυρο από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Η ονομασία Βερσίτσι είναι σλαβικό τοπωνύμιο, που σημαίνει τόπο με πολλά και κρύα νερά. Οι διάφορες σλαβικές ονομασίες στην ευρύτερη περιοχή της Αροανίας και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου αποτελούν κατάλοιπο της εγκατάστασης των Σλάβων ποιμένων και ξυλοκόπων του 9ου μ.χ. αιώνα, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν από το ντόπιο στοιχείο.

Το γεφύρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Σειρές σε υψόμετρο 580 μέτρων, είναι μονότοξο  και σε καλή κατάσταση. Κατά μαρτυρίες των ντόπιων χτίστηκε το 1890 και εξυπηρετούσε – και ακόμη εξυπηρετεί – τις ανάγκες των κατοίκων των κοντινών χωριών Σειρές, Δεχούνι, Πάος και  Βεσίνι.

  Είναι χτισμένο επί του Σειραίου ποταμού ή «Βερτσιώτικο ποτάμι» ή σκέτο «Ποταμιά» στη θέση «Παπαθανάση», στο δρόμο προς το μύλο του «Μάρκου». Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πρωτομάστορα και τον δωρητή του γεφυριού.

                          


                                      Η επιφάνεια διάβασης. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι χωρίς στηθαία, με μια σειρά θολίτες μήκους 60 εκατοστών που αποτελούν συγχρόνως την καμπυλωτή επιφάνεια διάβασής του και με καταβιβασμένο τόξο με στόχο την επίτευξη ελαφρώς επικλινούς καταστρώματος.

Η ονομασία του πιθανώς να σημαίνει ότι είναι χτισμένο στη θέση παλιού γεφυριού, που υπήρχε επί τουρκοκρατίας. Και η περιοχή δικαιολογεί την ύπαρξη τέτοιου παλιού γεφυριού.


 

Οι διαστάσεις του είναι:

Άνοιγμα καμάρας                       8,40 μ.

Ύψος                                              1,60 μ.

Πλάτος                                          4  μ.

Μήκος                                          16,70 μ.

Μήκος καμαρολιθιού               0,60 μ.

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι