Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Lahijan clay bridge – Iran. Πλινθόκτιστη γέφυρα στην πόλη Lahijan.

  Η γέφυρα  είναι ένα από τα έργα του 9ου αιώνα του Hijri (Το έτος ή η εποχή Hijri είναι η εποχή που χρησιμοποιείται στο Ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο. Αρχίζει να μετράει από το Ισλαμικό Νέο Έτος, κατά το οποίο ο Μωάμεθ μετανάστευσε από τη Μέκκα στη Μεδίνα το 622) και βρίσκεται στην πόλη Lahijan, της επαρχίας Gilan του βορειοδυτικού Ιράν, κοντά στην Κασπία θάλασσα.

  Ήταν η περίοδος των Qayayan (αυτή η περίοδος υπήρξε στο Ιράν πριν από περίπου 500 χρόνια και κυβέρνησε για περίπου 350 χρόνια) όταν χτίστηκε η γέφυρα από άγνωστο πρωτομάστορα.

  Με τα 50 μ. μήκος της, τα 4,5 πλάτος και τα 11 μ. ύψος της από την κοίτη, γεφυρώνει τον ποταμό Simrud που διασχίζει την πόλη.

  Αποτελείται από δύο οξυκόρυφα τόξα, με το μεγαλύτερο να βρίσκεται στο κέντρο, στηθαία, καμπυλωτή και καλντεριμωτή επιφάνεια διάβασης και τρία ανακουφιστικά παράθυρα.

  Στα παλιά χρόνια η γέφυρα υπήρξε κομμάτι του δρόμουν του μεταξιού.

 


  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα αποκατάστασή της και συντήρησης.

 

 

Σημειώσεις.

Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες στάλθηκαν από τον ντόπιο φίλο Ebrahim Radmard.

Τον ευχαριστώ.

 

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: