Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Puente del Burgo – Γέφυρα Burgo. Pontavedra – Galicia. Spain. Γαλικία-Ισπανία.

 Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Ισπανία, στην περιοχή της Γαλικίας Galicia), στο κέντρο της πόλης Pontevedra που γεφυρώνει τον ποταμό Lerez.

Όλη η ιστορία της Pontevedra είναι συνδεδεμένη μ’ αυτή την γέφυρα, Ponte Veteri.

          Η γέφυρα από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

   Μία επιγραφή του Αδριανού που βρέθηκε κατάντη της γέφυρας μας δείχνει ότι χρονολογείται από το 134 μ.χ. Ανακαλύφθηκε τον 12 αιώνα, όταν η γέφυρα ήταν σχεδόν ερειπωμένη και απετέλεσε την αιτία ονοματολογίας της πόλης (Ponte Vedre - Πράσινη γέφυρα).

  Κατά το πέρασμα των αιώνων που μεσολάβησαν από την ανακάλυψή της έγιναν πολλές συντηρήσεις, επισκευές και ανακαινίσεις.

  Στην αρχική της μορφή είχε 15 τόξα από τα οποία είναι ορατά τα 9 σήμερα ενώ τα υπόλοιπα είναι θαμμένα και ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του 2006.

Μια παλιά φωτογραφία. Βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης.
  Η πρώτη μεγάλη επέμβαση για αποκατάσταση έγινε τον 16ο και 17ο αιώνα όταν είχε υποστεί αρκετές ζημιές από μια μεγάλη πλημμύρα του ποταμού.

  Κατά την περίοδο αυτή υπήρχαν ένα μικρό κάστρο στο βόρειο και ένας μικρός πύργος στο νότιο άκρο της γέφυρας. Και το κάστρο και ο πύργος καταστράφηκαν  κατά την Αγγλική εισβολή του 1779.

Ο πύργος και το κάστρο στα δύο άκρα. Η φώτο βρίσκεται στο Δημαρχείο της πόλης.
  Το 1954 έγινε μια μεγάλη επέμβαση για την ενίσχυση των τόξων και σχετικά πρόσφατα μετατράπηκε σε πεζογέφυρα με απαγόρευση χρήσης από κάθε είδους οχήματα.

  Πρόκειται για ένα σπουδαίο και ιστορικό γεφύρι, σήμα κατατεθέν της πόλης της Pontevedra, με μια σειρά θολίτες, προβόλους, τόξα καταβιβασμένα  και επίπεδη επιφάνεια διάβασης στρωμένη με μεγάλες πλάκες από την περιοχή.



 

Στην γέφυρα από ανάντη. Φώτο: Α.Γ.Π.

 Βέβαια έχουν προστεθεί μεταλλικά στηθαία, μοντέρνος φωτισμός, διάφορα σχέδια πάνω από τα βάθρα με αποτέλεσμα την κάπως εκμονταρισμένη φυσιογνωμία της, χωρίς όμως να χάνεται ολοκληρωτικά η αρχική της μορφή και κυρίως η ιστορικότητά της.

Ο ντόπιος Pablo Pintos, πρώην αθλητής και νυν τεχνικός του αθλήματος της πάλης, μας λέει για το γεφύρι αυτό: «Αυτή είναι η φημισμένη γέφυρα Puente del Burgo, κατασκευασμένη το 132 και ανακαινισμένη τον 16ο αιώνα. Είναι μια από τις χαρακτηριστικές γέφυρες της Pontevedra. Αυτά είναι όλα».