Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Γεφύρι στο "Πετρωτό".

   Το συναντάμε στη θέση “Πετρωτό”, έξω από το Κακοτάρι στον κακοτράχαλο αγροτικό δρόμο προς Κρυόβρυση και συνδέει τους συνοικισμούς “Ντιναίϊκα” και “Ζοωδότι”.  
Το γεφύρι στη θέση "Πετρωτό". (Φωτο: ΑΓΠ).

   Είναι χτισμένο σ' ένα παρακλάδι του Πηνειού, που οι πηγές του βρίσκονται στο πιο ψηλό χωριό της Ηλείας την Κρυόβρυση (Βερβινή ή Δερβινή) κάτω από το κάστρο της Οχιάς. (1)
Πρόκειται για ένα μονότοξο, οξυκόρυφο γεφύρι, που το δεξί του βάθρο από κατάντι πατάει σε βράχο, με καλντεριμωτή-ανηφορική επιφάνεια διάβασης, με μια σειρά  θολίτες, χωρίς στηθαία και λέγεται ότι χτίστηκε και αυτό από τον οπλαρχηγό του Ωλωνού του '21, Γιαννιά, πιθανότατα από τους σπουδαίους λαγκαδινούς μαστόρους, όπως και το Κακοταραίϊκο γεφύρι.
  Ο Γιώργος Γιαννιάς (Γιαννόπουλος) ή Ντελής ή Δελής (τρελός) Γιώργης (...-13/06/1821), ήταν γιος του Κων/νου Γιαννιά από την Προστοβίτσα Τριταίας, που το 1807 πιάστηκε, στο γεφύρι στη θέση "Πετρωτό" κατά μαρτυρίες των ντόπιων πηγαίνοντας να βρει γιατρό για να γιατρευτεί από κάποιο τραυματισμό του με τους Οθωμανούς και κρεμάστηκε στην Πάτρα έπειτα από προδοσία του κουμπάρου του, όπως λέει και το δημοτικό τραγούδι:
Κουμπάροι φάγαν' το Γιαννιά,
Κουμπάροι και τον Ζαχαριά”.
Η παράδοση λέει ότι τον Γ. Γιαννιά τον κρέμασαν σε μια "μελικοκοκκιά", στην σημερινή πλατεία Ομονοίας της Πάτρας.
   Οι διαστάσεις του είναι:
 Άνοιγμα καμάρας:           7,20 μ
Ύψος:                              4 μ
Πλάτος:                           2,55 μ
Μήκος:                           15,40 μ
Πλάτος καμαρολιθιού:   0,50 μ
Το "Πετρωτό" από κατάντη. Φωτο: ΑΓΠ)

   Στα μεγάλα κατεβάσματα του Πηνειού το γεφύρι σχεδόν σκεπάζεται, αλλά αντέχει λόγω της γερής κατασκευής του, αν και δέχεται μεγάλες πιέσεις από τόνους νερού.
Είναι πανέμορφο και τελευταία έχει επισκευασθεί και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.
  “Αυτό είναι ξέκαμπο” μας είπαν κάποιοι ντόπιοι τσοπάνηδες, στον κάμπο δηλαδή και μπορούμε να το φωτογραφίσουμε.

Σημειώσεις-παρατηρήσεις.
(1). Το κάστρο της Οχιάς βρίσκεται σε έναν απότομο λόφο του Σκιαδοβουνίου, επί της δεξιάς όχθης του Πηνειού, Β.Δ, του Κακοταρίου και Ν.Δ. των Τσιπιάνων. Ήταν ένα στρατηγικό σημείο που έλεγχε τις μετακινήσεις και τον ανεφοδιασμό της περιοχής γενικότερα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κάστρο Βυζαντινής ή Ενετικής περιόδου, ερείπια του οποίου υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή.

Δείτε το "Πετρωτό" στο παρακάτω video: