Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μαρμαρογέφυρο στο Καστόρι

   Λέγεται και γεφύρι του Κάστορα, γιατί είναι χτισμένο επί του ομώνυμου ποταμού, που πήρε το όνομά του όπως και το χωριό από τον μυθικό ήρωα Κάστορα (τον ένα εκ των δυο Διόσκουρων, αδελφών της ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας).
   Είναι κατασκευασμένο σε τεθλασμένη γραμμή, με δύο καμάρες από μάρμαρο και οι ντόπιοι το λένε “Μαρμαρογιόφυρο” (η αμβλεία γωνία του θυμίζει το γεφύρι στον ποταμό Βαλύρα, της Μαυροζούμενας).
Το μαρμαρογέφυρο στο Καστόρι. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
  Λέγεται ότι χτίστηκε κατά την περίοδο του Τρικούπη (τέλος 19ου αιώνα), στο κάτω μέρος του χωριού και με κονδύλια που δόθηκαν στον τότε Δήμαρχο Καστορείου γιατρό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομικής και αγροτικής ζωής της περιοχής.
   Συγκεκριμένα, είναι χτισμένο στο τμήμα του ποταμού Κάστορα, που κατεβαίνει από το Γεωργίτσι και χύνεται στον Ευρώτα, πάνω στη θέση παλιού γεφυριού, που ανάγεται κατά πληροφορίες των ντόπιων στην βυζαντινή περίοδο. 
Το μέτρημα. (Φωτο: ΑΓΠ)
 
  Κατ' άλλους το πρώτο χτίσιμό του υπολογίζεται στη βυζαντινή περίοδο και αν λάβουμε υπ' όψη μας τη λαϊκή μούσα για ... “ μαστόροι Καλαβρυτινοί και μαρμαροχτιστάδες...” είναι πολύ πιθανό οι πρώτοι κατασκευαστές του ή οι επισκευαστές του επί Τρικούπη, να είναι χτίστες από τα Καλαβρυτοχώρια.
  Η αριστερή, από ανάντη, καμάρα είναι τοξωτή ενώ η δεξιά καταβιβασμένη και με μεγαλύτερο άνοιγμα από την πρώτη. Δεν έχει στηθαία και μέχρι πρόσφατα αποτελούσε τμήμα του υπάρχοντος δημόσιου δρόμου. Κατά την περίοδο αυτή και για πολύ διάστημα η επιφάνειά του πρέπει να ήταν καλντεριμωτή, γιατί τέτοια κομμάτια διακρίνονται πάνω στην τοξωτή και μικρότερη καμάρα.
  Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι σε μια όμορφη τοποθεσία, που οι άνθρωποι της περιοχής έχουν διαμορφώσει κατάλληλα. 
Η τεθλασμένη γραμμή του. (Φωτο: ΑΓΠ)
 
   Το χωριό, την σημερινή ονομασία την πήρε με την απόφαση του Υπουργείου εσωτερικών 24610/31-5-1921. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Καστανιά, από τις πολλές καστανιές που υπήρχαν στην περιοχή.
  Τα περισσότερα κτίρια του χωριού είναι χτισμένα από τους περίφημους λαγκαδινούς μαστόρους της πέτρας, περίπου την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, και που ήταν απόδειξη της ευημερίας του χωριού.
  Το χωριό κάηκε από τον Ιμπραήμ το 1826 και αργότερα ξαναχτίστηκε, λίγο πιο πάνω, η καινούργια Καστανιά.
Περισσότερα για το Μαρμαρογέφυρο στο Καστόρι στο video: