Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Dilderesi coprusu στη Νικομήδεια της Βιθυνίας.



Το συναντάμε σε μια βιομηχανική περιοχή της Βιθυνίας και οι ντόπιοι το αποκαλούν   Tas kopru (Πετρογέφυρο) ή Mimar Sinan koprusu.
Το γεφύρι από ανάντη. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Αποτελείται από μία μεγάλη και τρεις μικρότερες καμάρες και δύο ανακουφιστικά ανοίγματα, εκατέρωθεν του μεγάλου τόξου.
Τα ημικυκλικά τόξα του και τα ανακουφιστικά παράθυρα έχουν μια σειρά θολίτες, η επιφάνεια διάβασης είναι καμπυλωτή, ανηφορική και στρωμένη με πέτρινες πλάκες, ενώ έχει στηθαία και προβόλους από ανάντη με οξεία κατάληξη .
Βρίσκεται στην περιοχή Dilovasi, κοντά στην πόλη Izmit (η αρχαία Νικομήδεια) και έχει πρόσφατα επισκευαστεί από τον τοπικό δήμο.
Η επιφάνεια διάβασης. (Φώτο: ΑΓΠ)

Γεφυρώνει το μικρό ποτάμι Dilderesi, που χύνεται στη θάλασσα του Μαρμαρά και η διέλευση έχει απαγορευτεί για τα αυτοκίνητα.
Χτίστηκε κατά την Οθωμανική περίοδο, επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και ως κατασκευαστής της φέρεται ο σπουδαίος Mimar Sinan, που χάρις στη μακροβιότητα και το εξαιρετικό ταλέντο του υπήρξε προϊστάμενος αρχιτέκτων των σουλτάνων Σελίμ Α΄, Σουλεϊμάν Α΄, Σελίμ Β΄ και Μουράτ Γ΄
Το μήκος του είναι 45 μέτρα και η παλιά ονομασία της περιοχής ήταν Libyssa.

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι στην Νικομήδεια: 

.