Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Dezful old bridge. Khouzestan - Iran.

   Βρίσκεται μέσα στην πόλη Dezful, στον νοτιοδυτικό Ιράν, στην επαρχία του Χουζεστάν (Khouzestan), της οποίας μαζί με τους νερόμυλους και το μουσείο νερού αποτελούν εμβληματικά μνημεία.
Dezful bridge. Khouzestan. IRAN. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
  Είναι από τις πιο παλιές πέτρινες γέφυρες στον κόσμο χτισμένη το 260 μ.χ. κατά την περίοδο των Σασσανιδών, περίπου 1.750 χρόνια πριν.
Είναι ο ίδιος βασιλιάς ο Shapur ο Μέγας (240-270 μ.χ.), που χρησιμοποίησε 70.000 αιχμαλώτους Ρωμαίους όταν τους συνέλαβε κατά την μάχη της Έδεσσας της Μεσοποταμίας που διοικούσε ο Βαλεριανός για να τη χτίσουν, όπως ακριβώς έγινε και με την αντίστοιχη γέφυρα-φράγμα στην κοντινή πόλη Shustar του Χουζεστάν.
Από κατάντη. (Φωτο: ΑΓΠ)

Πήρε τρία χρόνια για να την χτίσουν και οι ρωμαϊκές επιρροές είναι εμφανείς ενώ έχει υποστεί αρκετές επιρροές και συντηρήσεις κυρίως επί Ισλαμικής περιόδου, παραμένοντας σε χρήση ακόμα για τα μικρά αυτοκίνητα.
Γεφυρώνει τον ποταμό Ντέζ, ενώνοντας τις δύο πλευρές της πόλης, με στηθαία και το μήκος της να φτάνει τα 410 μέτρα.
Τα 15 τόξα της και τα 14 ανακουφιστικά παράθυρα, όλα οξυκόρυφα, πατάνε σε υπερμεγέθη βάθρα με τους αναγκαίους προβόλους.
Κάποια τόξα αριστερά από ανάντη έχουν γκρεμιστεί και αντικατασταθεί σχετικά πρόσφατα με τσιμεντένια κατασκευή, εντελώς όμως ακαλαίσθητη, αλλοιώνοντας την όλη κατασκευή.
Με το φίλο Majid Saedifar. (Φωτο: ΑΓΠ)

Ο ντόπιος Majid Saedifar μας λέει για την γέφυρα:
«Όπως μπορείτε να δείτε η σπουδαία αυτή γέφυρα έχει χτιστεί πριν περίπου 1700 χρόνια, την περίοδο των βασιλιάδων της δυναστείας των Σασσανιδών. Αυτή η πλευρά (η τσιμεντένια) έχει χτιστεί 100 χρόνια πριν. Μπορείτε να δείτε την ποιότητα της κατασκευής, πόσο ωραία είναι. Το όνομά της είναι Dezful και το ποτάμι Dez. Κατασκευάστηκε πριν 1700 χρόνια. Επιτρεπόταν διέλευση οδηγών πάνω της, αλλά ατυχώς πριν 7 χρόνια απαγορεύτηκε η οδήγηση πάνω στη γέφυρα».  

Περισσότερα για το γεφύρι Dezful στο παρακάτω video: