Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Τούρκικο γεφύρι στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

    Γεφυρώνει τον ποταμό Ασωπό, που χύνεται στον Λογγοπόταμο ή Λόγγο ή ποτάμι του Αλαμπιού, που διασχίζει την κοιλάδα του Αγίου Βασιλείου και εκβάλλει στο Περιγιάλι του Κορινθιακού κόλπου.
   Ο Ασωπός έρχεται από την περιοχή του Κοντόσταυλου (Αρχαίες Κλεωνές) και το γεφύρι βρίσκεται στο δημόσιο δρόμο από το χωριό Σπαθοβούνι του δήμου Κορινθίων, προς το Χάνι της Κουρτέσας.
Το Τούρκικο γεφύρι στο Σπαθοβούνι. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Πρόκειται για ένα πανέμορφο, μονότοξο και εντυπωσιακό γεφύρι, λέγεται και ¨Τουρκογέφυρο¨ από τους ντόπιους, χωρίς στηθαία και μια σειρά θολίτες που αποτελεί μέρος της επαρχιακής οδού Σπαθοβουνίου-Αγίου Βασιλείου Κορινθίας.
Οι διαστάσεις του είναι:
'Ανοιγμα τόξου: 9,30 μ.
Ύψος καμάρας: 5,45 μ.
Πλάτος: 3,80 μ.
Μήκος: 19 μ.
   Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, το σημείο του γεφυριού έχει γίνει σημείο απόρριψης κάθε είδους σκουπιδιών.
   Υπάρχει και μια αναφορά του Πουκεβίλ που λέει ότι “...λίγα βήματα μετά τον καραβάν σεράγι της Κορτέσσας, διαβήκαμε το ποτάμι του Αγιονορίου περνώντας πάνω από ένα πέτρινο γεφύρι, ένα ποτάμι το οποίο, αφού πρώτα διαρρεύσει μια απόσταση μιάμιση λεύγας, χύνεται στον ποταμό των Κλεωνών, νοτιοανατολικά της Κούρκας.” 
Το τόξο. (Φωτο: ΑΓΠ).

  Κατά την άποψή μας, και μετά από επιτόπιες επισκέψεις και συζητήσεις με γεροντότερους ντόπιους, πρόκειται για το Τούρκικο γεφύρι, που καμία σχέση βέβαια έχει με το ποτάμι του Αγιονορίου. Το ποτάμι είναι ο Ασωπός, ή ποτάμι των Κλεωνών, που εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Απλά τα πολλά ρέματα που κατέβαιναν από το βουνό του Αγιονορίου ίσως να μπέρδεψαν τον σπουδαίο περιηγητή, θεωρώντας ότι το ποτάμι αυτό, που υπάρχει το γεφύρι, έρχεται από το Αγιονόρι.
Στις 2 Μαίου 2008 ένα παράξενο φαινόμενο παρατηρήθηκε δίπλα στο γεφύρι. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "σε αγρό πλησίον της επαρχιακής οδού Σπαθοβουνίου- Αγίου Βασιλείου Κορινθίας έναντι του γεφυριού ¨Τουρκογέφυρα¨, γεωτρύπανο κατά τη διάνοιξη γεώτρησης για αναζήτηση νερού από ιδιώτη έβγαλε αιφνίδια συνεχή φωτιά. Με αρχικές προσπάθειες των εργατών του μηχανήματος και με τις μετέπειτα προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η κατάσβεση της ήταν αδύνατη. Οι ειδικοί που προσήλθαν στον χώρο έκαναν γνωστό πως ήταν ένα γεωλογικό φαινόμενο που θα σβήσει από μόνη της μετά από 2-3 24ώρα όπως και έγινε. Το φαινόμενο δημιουργήθηκε από φρούτα και από άλλα υλικά που είχαν σκεπαστεί πριν πολλά-πολλά χρόνια και είχαν μετατραπεί σε μεθάνιο που με την διάνοιξη απελευθερώθηκε.Η περιοχή είχε αποκλεισθεί για την ασφάλεια των διερχομένων και το μηχάνημα-γεωτρύπανο καταστράφηκε ολοσχερώς". (1)

Παρατηρήσεις-βιβλιογραφία
(1). Το θέμα πάρθηκε από το κανάλι travelmarytravel by Maria D.

Περισσότερα στο παρακάτω video: