Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Γεφύρι στη Μοναχή Συκιά. Γύθειο.

 Βρίσκεται στην περιοχή Μοναχή Συκιά του Γυθείου, που είναι έδρα του νέου Καλλικρατικού δήμου Ανατολικής Μάνης και είναι τρίτοξο. Γεφυρώνει τον ποταμό Σμήνο και ο δρόμος που ενώνει, ξεκινάει από τη λίμνη Αιγιών και βγαίνει στο Μαυροβούνι, ενώνοντας τα χωράφια της περιοχής.  

Έχει υποστεί εκτεταμένες παρεμβάσεις ντυσίματος από τσιμέντο στα στηθαία, στα βάθρα, ακόμη και στα τόξα, κυρίως το αριστερό από κατάντη.

 

                          Το γεφύρι από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 Η κοίτη του ποταμού, κάτω από το γεφύρι, έχει καλυφθεί επίσης με τσιμέντο και η πέτρα έχει απομείνει και διακρίνεται ελάχιστα μόνο στο μεσαίο και το δεξιό από κατάντη τόξα, σε κάποιο βαθμό στα μεσόβαθρά τους και περισσότερο στα δύο αριστερά τόξα από ανάντη.

                           Το γεφύρι από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Έχει μια σειρά θολίτες, με τα δυο μεσόβαθρα να πατάνε στην κοίτη του Σμήνου, καταβιβασμένα τόξα που πατάνε σε στρογγυλοποιημένες λιθοδομές που παίζουν και το ρόλο προβόλων σε περιπτώσεις δυνατών κατεβασμάτων του ποταμού και επίπεδη επιφάνεια διάβασης.

Οι διαστάσεις του είναι:

Άνοιγμα καμάρας: Από κατάντη Αριστ. 6,20 Μεσαία 6,70 δεξιά 7 μ.

Ύψος: Αριστερά 4,45 Μεσαία και δεξιά 4,55 μ.

Πλάτος: 3,80 μ.

Μήκος: 34 μ.

Ύψος στηθαίου: 0,60 μ.


 

 

 

Η επιφάνεια διάβασης. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 

 

 

 

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι στη Μοναχή Συκιά: