Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Γεφύρι στον Κάμπο Μαυροβουνίου. Γύθειο.

 Γεφυρώνει τον ποταμό Σμήνο ή Μακρύ ποτάμι και είναι τρίτοξο. Έχει υποστεί ακαλαίσθητες και εκτεταμένες παρεμβάσεις στα στηθαία, τις βάσεις ακόμα και τα τόξα κυρίως το αριστερό από κατάντη με τσιμέντο και σίδερα. Η βάση του στην κοίτη του Σμήνου έχει στρωθεί με τσιμέντο ενώ η επιφάνειά του με τσιμέντο και άσφαλτο και αποτελούσε και ακόμη αποτελεί κομμάτι του δρόμου που ενώνει το Γύθειο, κέντρο του δήμου Ανατολικής Μάνης με τη Μάνη. Μεταλλικά κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθεί στα στηθαία του για προστασία πεζών και οχημάτων.

  Στα δύο άκρα του διακρίνονται τα κομμάτια από τα αρχικά στηθαία και τα τόξα πατάνε σε κυκλικές λίθινες βάσεις, που χρησιμεύουν και σαν πρόβολοι στις περιπτώσεις μεγάλων κατεβασμάτων του ποταμού.

   Τα δύο μεσόβαθρα ακουμπούν στην κοίτη ροής του ποταμού ενώ τα  δύο ακρόβαθρα σε σαθρό έδαφος, το οποίο έχει στερεωθεί με τσιμέντο.

   Μιά μαρτυρία ενός ντόπιου από το Γύθειο μας λέει ότι “ θυμάμαι ότι μικροί ερχόμαστε εδώ και ψαρεύαμε. Είχε πολύ νερό. Έτσι όπως είναι τώρα το θυμάμαι. Σίγουρα όμως έχει γίνει αλλαγή του δρόμου, γιατί το θυμάμαι χωματόδρομο. Ερχόμαστε με τον πατέρα μου εκείνα τα χρόνια. Είχε ωραία στηθαία, όπως αυτά που φαίνονται στα άκρα, τα οποία γκρέμισαν. Πρέπει να είναι 200 ετών τουλάχιστον τα στηθαία”. (1)

                       Το γεφύρι στον Κάμπο από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 Οι διαστάσεις του είναι:

Άνοιγμα καμάρας: Αριστερή 6,30 Μεσαία και δεξιά 8,60 μ.

Ύψος: 6,30 μ.

Πλάτος: 8 μ.

Μήκος: 45,60

Πλάτος καμαρολιθιού:

Ύψος στηθαίου: 0,60 μ.


 

 

  

Τα τρία τόξα και οι τσιμεντένιες παρεμβάσεις.  Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 




Σημειώσεις-βιβλιογραφία.

1.    Μαρτυρία του Ηλία Καραγιάννη στον γράφοντα.

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι στον Κάμπο Μαυροβουνίου, στο Γύθειο: