Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Γεφύρι στη Ζαχάρω Ηλείας.

   Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ζαχάρως, στην έξοδο για Κυπαρισσία και Κοπανάκι και είναι ένα ημικυκλικό, μονότοξο γεφύρι με μια σειρά καλοπελεκημένους θολίτες, στηθαία με τετράγωνες άριστα πελεκημένες γκρίζες πέτρες μήκους 0,30 μ. που έχουν αφαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό για υλικά οικοδομών ενώ υπάρχουν και κάποιες καταστροφές του, επίπεδη επιφάνεια διάβασης και καλντερίμι στη βάση του πυθμένα του. 

                                                                                Το τόξο. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

 Πάνω ακριβώς από το κεντρικό κλειδί και καθ’ όλο το μήκος του γεφυριού υπάρχει μια σειρά λίθων που προεξέχουν 3 πόντους. Το ίδιο ακριβώς υπάρχει και στο γεφύρι κάτω από το χωριό Σμέρνα, 5 χιλιόμετρα Βόρεια της Ζαχάρως, και από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι λόγω παρόμοιας κατασκευής και τεχνοτροπίας, πιθανότατα ήταν ο ίδιος πρωτομάστορας που έχτισε και τα δύο γεφύρια, την ίδια περίπου περίοδο.

   Κατά μαρτυρίες των ντόπιων ήταν Λαγκαδινοί, στα μέσα του 19ου αιώνα, γύρω στα 1850.

   Δίπλα του ακριβώς έχει κατασκευαστεί σχετικά πρόσφατα μια νέα πέτρινη κατασκευή-προσθήκη, προφανώς για να καλύψει τα μαγάλα κατεβάσματα του ποταμιού, όπως αυτό του 1954 ή ΄55 που κάλυψε αλλά δεν γκρέμισε το πέτρινο γεφύρι.

                                                   Το γεφύρι και η μεταγενέστερη προσθήκη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου. 

 Γεφυρώνει τον ποταμό  Άνυγρο ή Ακίδα, που έρχεται από το χωριό Μάκιστος και ήταν κομμάτι  του παλιού δημόσιου δρόμου για Κυπαρισσία.

Οι διαστάσεις του είναι:

  Άνοιγμα καμάρας: 7,50

  Ύψος: 4,40 μ.

      Πλάτος: 4,55 μ.

                       Μήκος: 8,50 μ. και 19,50 μ.μαζί με την προσθήκη του νέου γεφυριού.

                       Μήκος καμαρολιθιού: 0,70 μ.

              Ύψος στηθαίου: 0,30 μ.  

 Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι στη Ζαχάρω: