Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η ανάδειξη ενός …ξεχασμένου ιστορικού γεφυριού.

Γεφύρι του Κόπανου στον Ευρώτα

Με την προσωπική προσφορά των μελών και των φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, σε άμεση επαφή και έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, έγινε την περασμένη Κυριακή (4/10) μια πρώτη πετυχημένη εκστρατεία καθαρισμού, ανάδειξης και προβολής του περίφημου γεφυριού του Κόπανου, που γεφύρωνε τον Ευρώτα, στα όρια του χωριού τους.
Το ξεκίνημα.
Το σπουδαίο αυτό γεφύρι, χτισμένο το 1749 ή κατ' άλλους το 1730 από τον πρωτομάστορα Ιωάννη Κόπανο (κατά πολλούς δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά τοπωνυμία ή από κάπου αλλού προέρχεται αυτή η ονομασία) και το οποίο γκρεμίστηκε το 1902 από ένα δυνατό κατέβασμα του Ευρώτα, με την συμμετοχή και αγροτικών μηχανημάτων καθαρίστηκε και στα πλαίσια του δυνατού αναδείχθηκε με την εθελοντική προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής.

Το δεξιό, βόρειο στηθαίο
 Έτσι λοιπόν ένα από τα σπουδαιότερα γεφύρια του Μοριά, από τα πλέον αναγνωρίσιμα, μαζί με αυτά του Αλφειού στην Καρύταινα, της Βαλύρας (Μαυροζούμενας) στη Μεσσηνία και της  Ρασίνας (Ελληνιστικό γεφύρι) στη Λακωνία που σχολιάστηκαν και σχεδιάστηκαν περισσότερο απ' όλα τ' άλλα από τους ιστορικούς και τους περιηγητές, παραδόθηκε από την λησμονιά και τον αφανισμό στην μνήμη και την μελέτη του.


Το δεξιό, ανατολικό μέρος του γεφυριού.
 Μόνο συγχαρητήρια ταιριάζουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη και τους φίλους του Πολιτιστικού συλλόγου Καραβά Λακωνίας, που δείχνουν το δρόμο και σε άλλους τοπικούς φορείς για να δείξουν την ίδια ευαισθησία σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ανατολικό οξυκόρυφο ανακουφιστικό παράθυρο
 Το επόμενο βήμα θα είναι ο πλήρης καθαρισμός του, η συντήρηση, η ανάδειξη και η παραπέρα προβολή του.

Αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας στο ανακουφιστικό παράθυρο.
 Έτσι για άλλη μια φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι άσχετα από την όποια κεντρική βοήθεια, που άλλοτε αργεί και συχνότατα δεν έρχεται ποτέ, είναι ο τοπικός πολιτιστικός παράγοντας και γενικότερα οι τοπικός φορέας, που με την κατάλληλη και οργανωμένη κινητοποίησή του, μπορεί να φέρει άριστα αποτελέσματα και να αναδείξει τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου του.

Η ομάδα ανάδειξης .

΄Ολες οι φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και της ανάδειξης του σπουδαίου αυτού γεφυριού. 

Δείτε το παρακάτω σχετικό video για το γεφύρι του Κόπανου: