Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Pol-e-dokhtar – Γέφυρα Κόρης. Iran

"Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από μια κόρη του πρωτομάστορα ή ότι εκφράζει την ευχή να παραμείνει η γέφυρα καθαρή και άθικτη, σαν παρθένα κόρη".
 
Τη συναντάμε στην πόλη Pol-e-Dokhtar, της επαρχίας Lorestan του Ιράν, 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Khorramabad και είναι χαρακτηρισμένη σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Γέφυρα Κόρης. Poldokhar. Iran.
 Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από μια κόρη του πρωτομάστορα ή ότι εκφράζει την ευχή να παραμείνει η γέφυρα καθαρή και άθικτη, σαν παρθένα κόρη.

Είναι χαρακτηριστική περσική κατασκευή της εποχής των Σασσανιδών, εντυπωσιακή, με 8 οξυκόρυφα τόξα, στηθαία, μήκος 270 μέτρα και το ύψος της να φτάνει τα 30 μέτρα πάνω από το νερό, με τις μεσαίες καμάρες να έχουν γκρεμιστεί από κάποιο πιθανό ισχυρό κατέβασμα του ποταμού Kashkan.

Η γέφυρα γκρεμισμένη τώρα.
 Χτίστηκε για να συνδέσει τις πόλεις Istakhr και Bishapur με τις πόλεις της κεντρικής και βόρειας Μεσοποταμίας Κτησιφώντα (πρωτεύουσα της δυναστείας των Σασσανιδών), Άρβηλα, Hatra, Nisibis και Έδεσσα.
Σκίτσο της γέφυρας.
 
Κάτω από ένα κομμάτι της γέφυρας, το ανατολικό, περνάει ο δημόσιος δρόμος που ενώνει τις μεγάλες πόλεις Ahvaz, Dezful με την Kermanshah στο βορειοδυτικό Ιράν. (1)

Σημειώσεις- βιβλιογραφία
1. Στην όλη πορεία στο Νοτιοανατολικό Ιράν (Περσία) είχα την υπερπολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων της Ιρανικής Ομοσπονδίας Πάλης και ιδιαίτερα του εκλεκτού φίλου επιχειρηματία Madjid Saedifar. Τους ευχαριστώ.

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι της Κόρης.