Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Γκρεμισμένο γεφύρι στον Κόρφο Κορινθίας


Είναι γκρεμισμένο και βρίσκεται σε ρέμα κοντά  και πάνω από το χωριό Κόρφος του δήμου Κορινθίων.
Σώζεται μόνο το αριστερό από κατάντη  βάθρο του.
Οι ντόπιοι το λένε «Ούρα» (γεφύρι στα Αλβανικά) και η θέση λέγεται «του Μπάκουλη», γιατί όλη η περιοχή ανήκει σ’ αυτή την οικογένεια.
Από το αριστερό βάθρο. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν κομμάτι του δρόμου (μονοπάτι δηλαδή), που ένωνε τον Κόρφο με το Σοφικό. Υπήρχε και ένας άλλος δευτερεύων δρόμος μέσω  της περιοχής «Αραμπάρτζη», που ήταν όμως πιο ορεινός και κακοτράχαλος.
Γκρεμίστηκε κατά μαρτυρίες των ντόπιων, γύρω στα 1968 όταν έγινε ο άλλος δρόμος, ο καινούργιος.
Ο δρόμος, το μονοπάτι δηλαδή, από τον Κόρφο προς το γεφύρι σε πολλά σημεία του για να είναι βατός και λόγω της κλίσης του εδάφους είναι χτισμένος στα δεξιά του και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχοντας μάλιστα σημαδευτεί για να λειτουργεί σαν μονοπάτι για τους λάτρεις του είδους.
Από το δεξιό γκρεμισμένο βάθρο. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Οι διαστάσεις του είναι:
Άνοιγμα καμάρας: 3 μ,
Ύψος: 4,80 μ.
Πλάτος: 2,50 μ.
Μήκος: 13 μ.
Πλάτος στηθαίου: 0,85 μ.
Το καλντερίμι. (Φώτο: ΑΓΠ)

Το δεξιό του βάθρο είναι γκρεμισμένο είτε από κάποιο δυνατό κατέβασμα του ρέματος είτε από πλιάτσικο, πιθανόν μετά την κατάρρευσή του και μόνο ίχνη του διακρίνονται, ενώ το αριστερό στέκεται αγέρωχο μέχρι τώρα τουλάχιστον, αλλά όχι για πολύ λόγω της μη συντήρησής του και της φυσικής χρονικής φθοράς από τα καιρικά φαινόμενα. 
Στη βάση του διακρίνονται ίχνη σκαψίματος και καθόλου απίθανο να έχει αρχίσει να πέφτει και αυτό θύμα κατσαπλιάδικης πρακτικής.
Φαίνεται ότι ήταν ένα όμορφο γεφύρι σε μια πανέμορφη πευκόφυτη περιοχή, μονότοξο, με καμπυλωτή επιφάνεια διάβασης, ημικυκλικό με κάθετα τα πλαϊνά του (τα βάθρα) και στηθαία με αρκετά μεγάλο πλάτος (0,85 μ.). (1)

Σημειώσεις-βιβλιογραφία
(1). Πολύτιμος βοηθός και συνοδοιπόρος στη μελέτη, την καταγραφή και την συλλογή πληροφοριών για τα γεφύρια της περιοχής ήταν και είναι ο ντόπιος, από τα Αθίκια, Θωμάς Κόλλιας. Τον ευχαριστώ. 
Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: