Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Ura e Tabakeve (Tanners – βυρσοδεψεία). Γέφυρα Τabake. Tίρανα. Αλβανία.

Στο κέντρο της πόλης των Τιράνων, κοντά στο τζαμί Tanners, συναντάμε μια γνήσια Οθωμανική κατασκευή του 17-18ου αιώνα με το όνομα Ura e Tabakeve.
Πρόκειται για ένα δίτοξο, πανέμορφο και καλοδιατηρημένο πέτρινο γεφύρι, με μια μεγάλη ημικυκλική κύρια καμάρα, που στέκεται 3,5 μ. πάνω από την στάθμη του νερού και μια μικρότερη, ημικυκλική και αυτή, με ένα ανακουφιστικό ημικυκλικό παράθυρο μεταξύ τους, χτισμένο με ακανόνιστες ντόπιες πέτρες.
Έχει καθαρό μήκος 18 περίπου μέτρα, πλάτος 2,5 και καλντεριωτή και καμπυλωτή επιφάνεια διάβασης, με δυο σειρές θολίτες και χωρίς στηθαία.
Ura e Tabakeve. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Γεφύρωνε τον ποταμό Λάνα (Lane), που διασχίζει την πόλη συνδέοντας τα Τίρανα με το Debar μέσω του Shengjergi. Από εδώ μπαίνανε τα ζώα και τα προϊόντα στην πόλη και εδώ ήταν η περιοχή όπου βρισκόνταν τα κρεοπωλεία και κυρίως τα βυρσοδεψεία.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και το γεφύρι και η γειτονιά και το τζαμί πήραν το όνομά τους, Tabakene, όπως επίσης και ο δρόμος, Tabakene street. Απ’ αυτό πήρε το όνομα και η πλατεία αλλά και κάποιες οικογένειες, Tabaku.
Χρησιμοποιήθηκε μέχρι την δεκαετία του 1930 μέχρι που ο Lane σκεπάστηκε. Κατά την δεκαετία του 1990 πήρε την σημερινή του μορφή και γίνεται χρήση μόνο από πεζούς.
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τιράνων και της χώρας γενικότερα. 

Δείτε τα παρακάτω video για το γεφύρι: