Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Bahcallek bridge – Ura e Bahcallekut. Σκόδρα – Αλβανία.

   Συνέδεε την τότε πόλη της Σκόδρας (το κάστρο) με τη νότια συνοικία Bahcallek αλλά και με την περιοχή Nenshkodra  και την υπόλοιπη Αλβανία, γεφυρώνοντας τον ποταμό Drin.  Είναι Οθωμανική κατασκευή χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο κατασκευής του. Πωλήθηκε μετά το χτίσιμό της για να εισπράττονται διόδια και να καλυφθεί  έτσι το κόστος κατασκευής. 

 

                              Το γεφύρι πριν γκρεμιστεί. Από κατάντη.

   Καταστράφηκε το 1880 πιθανότατα από κάποιο δυνατό κατέβασμα του ποταμού Δρίνα. Αργότερα στα εναπομείναντα βάθρα τοποθετήθηκε για τις ανάγκες των ντόπιων σιδερένια κατασκευή, η οποία το 2017 παρασύρθηκε από το ρέμα του ποταμού, παρά το ότι πέντε χρόνια πριν η τότε δήμαρχος της πόλης με επιστολή στην κυβέρνηση είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα.

                  Τα εναπομείναντα βάθρα κάτω από το κάστρο από κατάντη. 

                                   Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

  Ήταν μία πανέμορφη γέφυρα με πέντε ελαφρώς καταβιβασμένα τόξα με δύο σειρές θολίτες, οξυκόρυφα ανακουφιστικά παράθυρα στη βάση των βάθρων, με δύο σειρές θολίτες και κάθετα τα πλαϊνά τους, στηθαία, καλντεριμωτή και ανισόπεδη επιφάνεια διάβασης που χαμήλωνε στη βάση των βάθρων.

  Τώρα απομένουν μόνο τα ίχνη τριών βάθρων δεξιά από κατάντη.


Τα τρία βάθρα και η μεταλλική κατασκευή.

Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.


  Ο βαθύς γνώστης της περιοχής Nusret Latifi μας λέει για το σπουδαίο αυτό γεφύρι: «…Γεια σας και πάλι. Σταματήσαμε για να επισκεφτούμε μια άλλη παλιά γέφυρα. Ατυχώς έχουν μείνει κάποια μόνο κομμάτια της γέφυρας που καταστράφηκε το 1880. Είναι επίσης κοντά στην πόλη της Σκόδρας. Χτίστηκε την Οθωμανική περίοδο, τον 18ο αιώνα, νομίζω. Το όνομα της γέφυρα είναι Bahcallek».

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι: