Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Shadorvan bridge – dam. Γέφυρα-φράγμα. Shushtar – IranΕίναι μία από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες γέφυρες-φράγματα στην χώρα με περίπου 543 μέτρα μήκος, 8 μέτρα ύψος, 10-15 μέτρα πλάτος, 44 μεγάλες οξυκόρυφες καμάρες και 43 μικρότερες, που λειτουργούσαν σαν ανακουφιστικά παράθυρα για τις περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης νερού.
Shadorvan bridge-dam. Shushtar. Khouzestan. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
  Χτίστηκε κατά την περίοδο των Σασσανιδών, επί βασιλείας Shapur του Μεγάλου (240-270 μ.χ.), όταν ο συγκεκριμένος ηγεμόνας νίκησε τον αυτοκράτορα Βαλεριανό στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας, αιχμαλωτίζοντας 70.000 Ρωμαίους στρατιώτες τους οποίους χρησιμοποίησε για να χτίσει τη γέφυρα-φράγμα.
Από κατάντη. (Φωτο: ΑΓΠ)

Ήταν μια από τις κύριες εισόδους της πόλης Shustar στο παρελθόν, και αποτελούσε κομμάτι του μεγάλου δρόμου που συνέδεε τις Πασαργάδες με την πρωτεύουσα των Σασσανιδών Κτησιφώντα.
Ήταν συγχρόνως γέφυρα-φράγμα που ύδρευε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής και με εμφανείς τις ρωμαϊκές επιρροές ενώ έχει επισκευαστεί πολλές φορές κατά την ισλαμική περίοδο, πέφτοντας σε αχρηστία στα τέλη του 19ου αιώνα.
Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO σαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς με αριθμό 2315/30-06-2009.
Ο ντόπιος φίλος Majid Saedifar μας λέει για τη γέφυρα-φράγμα:
Μπροστά στη γέφυρα. (Φωτο: ΑΓΠ)

«Βρισκόμαστε στην περιοχή Shustar , μια πόλη του Khouzestan και αυτή η γέφυρα έχει χτιστεί την περίοδο των Σασσανιδών, όταν εξουσίαζαν αυτή την περιοχή. Έχει 44 μεγάλες καμάρες και 43 μικρότερες. Γεφυρώνει τον ποταμό Karoun, που εκβάλλει στον περσικό κόλπο».   
Περισσότερα για το γεφύρι-φράγμα στο παρακάτω video: