Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Γεφύρι στο Ανδρομονάστηρο Μεσσήνης.

   Βρίσκεται κοντά στην Ανδρούσα Τριφυλίας και το χωριό Πετράλωνα του τ. Δήμου Ιθώμης, νυν Τριφυλίας..
   Χτίστηκε κατά την περίοδο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου όταν χτίστηκε και το Ανδρομονάστηρο ή Ανδρικομονάστηρο το 1311.
    Είναι μονότοξο, με μια σειρά θολίτες, μικρό πλάτος και τα μεσόβαθρά του πατάνε σε σαθρό έδαφος.
Από ανάντη. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου).

    Δεν είναι ακριβώς γεφύρι αλλά μυλαύλακο, που από εκεί πέρναγε το νερό των πηγών του Ανδρομονάστηρου και ύδρευε την περιοχή της Ανδρούσας.
    Το ρέμα του Ανδρομονάστηρου χύνεται στον Βελίκα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω.
Ο ντόπιος Γιάννης Λύρας,βιολόγος και ντόπιος από τη Βαλύρα της Ιθώμης, μας λέει: “...βρισκόμαστε στο χωριό Πετράλωνα, του τ. Δήμου Ιθώμης. Το Ανδρομονάστηρο ή Ανδρικομονάστηρο έγινε από τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο, προς τιμή του πατριάρχη Ανδρούσης Αθανάσιου. 
Το Ανδρομονάστηρο. (Φωτο: ΑΓΠ).

Το γεφυράκι ήτανε όχι αυτού καθ' εαυτού γεφύρι αλλά ήτανε μυλαύλακο, το οποίο πρόλαβα στα παιδικά μου χρόνια και έδινε νερό στους νερόμυλους και τις νεροτριβές που λειτουργούσανε παρακάτω. Εδώ το Ανδρικομονάστηρο γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μαζευόμαστε όλοι οι πιστοί από τη γύρω περιοχή με τον μπακαλιάρο και όσοι δεν είχαν πιάνανε ψάρια από το Βαλύρα.”
   "Το Ανδρομονάστηρο και η γύρω περιοχή αποτελούσε Μετόχι της ΙΜ Αγίας Αικατερίνης του Σινά και αγοράστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από την οικογένεια της προγιαγιάς μου
και στα μέσα προς τέλη του 20ού το μοναστηριακό συγκρότημα παραχωρήθηκε στην ΙΜ Βουλκάνου της οποίας και αποτελεί Μετόχι. Διαθέτουμε τις συμβολαιογραφικές πράξεις τόσο της αγοράς όσο και της δωρεάς".(1)

Σημειώσεις-βιβλιογραφία.
1. Μαρτυρία στον γράφοντα του Αντώνη Βερικοκάκη στις 28/09/2023.
Δειτε το video για το γεφύρι στο Ανδρομονάστηρο: