Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ένα δημοσίευμα για το γεφύρι του Κόπανου στον Ευρώτα και μια...καρικατούρα.


Είναι Παντού!


 09|01|2019

Γράφει ο Νίκος Ι. Καρμοίρης  (nkarmoiris@gmail.com)

Φίλε αναγνώστη, στην ... «έσκασα»!  Δεν γράφω για τον εικονιζόμενο πρώην Πρωθυπουργό, που προσφάτως επανήλθε στην επικαιρότητα, αλλά για το κάδρο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω του!  Αν κανείς ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσει πως πρόκειται για αντίγραφο γκραβούρας στην οποία εικονίζεται το Γεφύρι του Κόπανου να γεφυρώνει τις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Πρόκειται για σχέδιο του Otto Magnus Stackelberg με τίτλο «Ο Ευρώτας», το οποίο εκδόθηκε γύρω στο 1830 και είναι πιθανόν η πιο γνωστή και διαδεδομένη απεικόνιση του ιστορικού γεφυριού, αλλά και του «μυθικού» μας ποταμού. Το συγκεκριμένο κάδρο κοσμεί το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίδιο κάδρο ήταν τοποθετημένο και στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Βουλή των Ελλήνων είχε στο παρελθόν προβεί σε έκδοση αντιγράφων σειράς χαρακτικών, ανάμεσά τους και το συγκεκριμένο, το οποίο είχε παραχωρήσει στους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρόσφατα ένας καλός φίλος μού έστειλε φωτογραφία της ίδιας απεικόνισης, η οποία βρίσκεται στην οικία Τσικλητήρα στην Πύλο.

Εικάζω πως αντίστοιχες απεικονίσεις του Γεφυριού του Κόπανου βρίσκονται και κοσμούν αρκετές ακόμα αίθουσες στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Πόσοι όμως από εκείνους που έχουν στον τοίχο τους την συγκεκριμένη απεικόνιση γνωρίζουν πόσο σημαντικό, αλλά και γνωστό, υπήρξε το εν λόγω γεφύρι που συναντάται άλλοτε με την προσδιοριστική γενική «του Κόπανου» κι άλλοτε «του Ευρώτα»? Πόσοι γνωρίζουν πως κατάλοιπα του συγκεκριμένου διάσημου γεφυριού υπάρχουν ακόμη, στέκονται στην μία όχθη του ποταμού Ευρώτα και αντιστέκονται στο χρόνο, προσμένοντας το ενδιαφέρον των αρμοδίων για να τα διασώσουν και να τα αναδείξουν, προβάλλοντας την σημασία και την σπουδαιότητα του εν λόγω μνημείου.
Σπάρτη δεν είναι μόνον ο Λεωνίδας ή ο Μυστράς και ο Παλαιολόγος ή τα διάσημα ψηφιδωτά της!  Μας διακρίνει μία συχνή εμμονή με το αρχαίο παρελθόν, λησμονώντας ή αδιαφορώντας για το νεότερο ή σύγχρονο. Υπάρχουν, λοιπόν κι άλλα, νεότερα μνημεία, εξίσου διαδεδομένα, πρεσβευτές της ιστορίας μας ή και του τοπίου της περιοχής μας, που μπορούν εξίσου να αποτελέσουν «σήματα κατατεθέντα» του τόπου μας. Και το γεφύρι του Κόπανου είναι ένα από αυτά! Οι τοπικές Αρχες –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- παρά το κατά καιρούς δήθεν ή πρόσκαιρο ενδιαφέρον τους, επί της ουσίας φαίνεται να αδιαφορούν πλήρως για το συγκεκριμένο μνημείο, παρά και τις συχνές δράσεις, παρεμβάσεις και οχλήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, που όπως εύστοχα  είχε πρόσφατα ειπωθεί, είχε αναλάβει «σταυροφορία» για την ανάδειξη και διάσωση του μνημείου.
Το γεφύρι του Κόπανου, ίσως η πιο διαδεδομένη εικόνα του ποταμού Ευρώτα, απουσιάζει από τους οδηγούς προβολής της Σπάρτης κι από δημόσιες αίθουσες της πόλης. Μπορεί όμως να βρεθεί στα πιο «απίθανα» μέρη εκτός πόλης ή και χώρας! 
Αν και είναι παντού, στη Σπάρτη παραμένει απόν!  Υπάρχει κάποιος αρμόδιος που ενδιαφέρεται ουσιαστικά να αναδείξει και να προστατεύσει το συγκεκριμένο μνημείο, πριν το «καταπιεί» εντελώς η φθορά του χρόνου?  Υπάρχει κάποιος που προτίθεται να το εντάξει στους μελλοντικούς οδηγούς προβολής της πόλης ή και του νομού?  Ποιος νοιάζεται?  Εμείς... πουλάμε «Λεωνίδα», κι απ’ ό,τι φαίνεται, μας αρκεί!


========================================================================


Μια καρικατούρα  για το φίλο μας Θοδωρή Χαμάκο!
Μια ιδιαίτερη προσωπική του καρικατούρα  ανήρτησε στις αρχές Γενάρη στο προσωπικό του προφίλ στο face book ο Θοδωρής Χαμάκος, η οποία τον απεικονίζει να πατά πάνω σε ένα πετρογέφυρο!
«Μπορεί οι Σέρβοι φίλοι μου να μη με... απέδωσαν σωστά, αλλά δεν ξέχασαν τη βασική ασχολία μου, το γεφύρι...», έγραφε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, συνοδεύοντας με το κείμενο αυτό την ανάρτησή του. Το σχέδιο φιλοτέχνησε ο Σέρβος φίλος του, Zeljko Trajkovic.

Ο κ. Χαμάκος είναι οικονομολόγος και Γραμματέας του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ), καθώς επίσης και ιδρυτής του Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ).
Είναι φίλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά, έχοντας συνδράμει στις προσπάθειες ανάδειξης του Γεφυριού του Κόπανου. Το 2015 συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος για το διάσημο γεφύρι του Ευρώτα, παρουσιάζοντας στο λακωνικό κοινό την εισήγησή του με θέμα: «Πετρογέφυρα: Η περίπτωση της Πελοποννήσου και φορείς μελέτης τους».  Τον Σεπτέμβριο του 2018 απηύθυνε χαιρετισμό και στο αφιέρωμα για τα σπουδαιότερα πέτρινα γεφύρια της Λακωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» στο κτήμα Νερόμυλος.
Έχει μετρήσει και καταγράψει εκατοντάδες πετρογέφυρα στην Πελοπόννησο, την Ελλάδα και τον κόσμο, ανάμεσά τους το γεφύρι του Κόπανου και το γεφύρι του Περδικάρη στον Καραβά τον Νοέμβριο του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θοδωρής Χαμάκος επιτελεί σπουδαίο έργο όσον αφορά την καταγραφή, διάσωση, προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών και της τέχνης της γεφυροποιίας τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πραγματοποιώντας μια επίμονη και επίπονη προσπάθεια που αξίζει αναγνώρισης και επαίνων. Μάλιστα τα ενδιαφέροντά του σχετικά με τα πετρογέφυρα έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπου βρίσκεται συχνά λόγω άλλων υποχρεώσεων.
Σήμερα, εκτός των άλλων διατελεί μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (United World Wrestling-UWW) με έδρα τη Λωζάνη και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάλης (UWW-Europe), που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

 Δείτε τα παρακάτω videos για το γεφύρι του Κόπανου: