Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Γέφυρα "Γκα".

Συγκρότημα αποτελούμενο από 4 συνεχόμενα γεφύρια, στη θέση ¨Γκα¨, επί της δισταύρωσης των Αθικίων, πριν τα λατομεία Λαρσίνου, στο 12ο χιλιόμετρο του παλιού δρόμου Κορίνθου-Άργους-Τρίπολης.
Γεφυρώνει τον χείμαρρο «Ξεριά», που σε περίοδο κατεβασμάτων γίνεται πολύ επικίνδυνος στη θέση αυτή.
Τα τρία πρώτα γεφύρια από ανάντη. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Στην ουσία αποτελείται από τέσσερα ομοιόμορφα, ημικυκλικά με κάθετα τα πλαϊνά τους τόξα, χωρίς στηθαία, με ίδιο άνοιγμα και ισοϋψή κατά την περίοδο της κατασκευής τους. 
Το πρώτο γεφύρι. (Φώτο: ΑΓΠ)
 
Φαίνεται, ότι όταν χτίστηκαν, «εφοδιάστηκαν» με καλντερίμι στη βάση της κοίτης τους, από το οποίο σώζεται μόνο αυτό στο δεύτερο κατά σειρά από ανάντη. Η βάση τους επίσης στον πυθμένα έχει φθαρεί από τη ροή του νερού, το οποίο περνάει κάτω από την τσιμεντένια "θωράκιση" που έχει προστεθεί εκ των υστέρων, κυρίως στην τέταρτη καμάρα από ανάντη. Επίσης στην ίδια καμάρα έχει γίνει επέκτασή με τσιμέντο στην επιφάνειά της για να ευθυγραμμισθεί με τις άλλες τρεις ως προς το πλάτος για να εξυπηρετηθεί η οδική κυκλοφορία και πάνω της έχει πέσει η άσφαλτος.
Οι τρεις πρώτες, από ανάντη, καμάρες απέχουν μεταξύ τους 10 μέτρα, ενώ η τέταρτη 26 από την τρίτη.
 
Το δεύτερο γεφύρι. (Φώτο: ΑΓΠ)
Το πιθανότερο είναι ότι χτίστηκαν την περίοδο της κατασκευής του δρόμου Κορίνθου-Άργους-Τρίπολης, στις αρχές του 20ού αιώνα. Κατά τους ντόπιους, κατασκευάστηκε  με πέτρες που μεταφέρθηκαν από το λατομείο της «Βίριζας», περιοχής των Αθικίων, που τις κουβαλούσαν με τα ζώα τους.
Σήμερα στον κόμβο «Γκα», αυτό το συγκρότημα των τεσσάρων γεφυριών, λειτουργεί σαν δρόμος μιας κατεύθυνσης γι’  αυτούς που έρχονται από Άργος και Τρίπολη για τα Αθίκια.
Χρειάζεται επειγόντως επισκευές και συντήρηση κυρίως στα βάθρα του τρίτου και του τέταρτου από ανάντη, στους θολίτες του δεύτερου και του τέταρτου και γενικότερα συντήρηση και απόδοση στην τέρψη των ειδικών και μη, αφού πρόκειται για ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό συγκρότημα γεφυριών, χρήσιμων μέχρι σχετικά πρόσφατα αλλά ακόμη και τώρα.
Τρίτο γεφύρι. (Φώτο: ΑΓΠ)

Στάθηκε όρθιο και άντεξε στην μεγάλη πλημμύρα του 1997, παρόλο που δέχτηκε τεράστιες ποσότητες νερού. Από το 1990 είχε κατασκευαστεί καινούργιος παράλληλος δρόμος με κιούγκια (τσιμεντένιες σωλήνες) για να περνάει το νερό, διαμέτρου ενός  μέτρου και με φυσικό αποτέλεσμα το 1997 έκλεισαν, έγιναν στην ουσία φράγμα-τοίχος και εξαφανίστηκαν από τη δύναμη του νερού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ανατροπή λεωφορείου με 25 επιβάτες και η ανάσυρση τεσσάρων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους. (1).
Τέταρτο γεφύρι. (Φώτο: ΑΓΠ)

Η τοποθεσία «Γκα», της περιφέρειας Αθικίων Κορινθίας βρίσκεται βόρεια του χωριού, σε εκτεταμένη κοιλάδα. Η παράδοση μας μετέφερε ότι το όνομα είναι τούρκικης προέλευσης και υπήρχε σαν όνομα σε μαθητή που φοιτούσε στο πρώτο σχολείο της Κορίνθου, κατασκευασμένο από τον κυβερνήτη Καποδίστρια. Πριν αρκετά χρόνια στην περιοχή είχε αποκαλυφθεί αρχαίος τάφος, με πολλά αγγεία κορινθιακής τεχνοτροπίας.


Σημειώσεις.
1.      Πολύτιμος βοηθός στη μελέτη και τη χορήγηση πληροφοριών για το γεφύρι στη θέση «Γκα» και τα γεφύρια της περιοχής γενικότερα, είναι ο ντόπιος Θωμάς Κόλλιας. Τον ευχαριστώ.

Δείτε το παρακάτω video για τη γέφυρα "Γκα":