Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Τα πέντε γεφύρια της Τιφλίδας, στη Γεωργία.


Τα γεφύρια στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, γεφυρώνουν όλα τον ποταμό Mtkvari, οι πηγές του οποίου βρίσκονται στον Καύκασο, διασχίζει την Τιφλίδα (Tbilisi) και εκβάλλει στην Κασπία θάλασσα. 
Παλιά φωτογραφία του ποταμού Mtkvari

Έχει νερό όλο το χρόνο ενώ η στάθμη του ανεβαίνει κατά δύο περίπου μέτρα την Άνοιξη, όταν λειώνουν τα χιόνια. 
Όλες οι γέφυρες, πανέμορφες και αριστοκρατικές, χτίστηκαν κατά μαρτυρίες των παλιών ντόπιων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα και είναι αρκετά φαρδιές ώστε να χρησιμοποιούνται και από τα οχήματα.
Ποταμόπλοια στον Mtkvari
Με βάση τα τόξα, που καλύπτουν την κοίτη του ποταμού, τρείς είναι μονότοξες, μία δίτοξη και μία τετράτοξη. Δεξιά και αριστερά, όμως, σε όλες τις γέφυρες (πλην μιας) υπάρχει από μία καμάρα εκτός της κοίτης του ποταμού, προκειμένου να καλυφθούν οι  κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης.
Από δυτικά προς ανατολικά και σύμφωνα με τη ροή των νερών του Mtkvari, συναντάμε κατά σειρά τις παρακάτω γέφυρες:

~ Vakhushti bridge
Γέφυρα Vakhushti. (Φωτο: ΑΓΠ)
Είναι τρίτοξη και χτισμένη με μαρμαρυγή πέτρα της περιοχής και μια σειρά καμαρολιθιών. Αποτελείται από τρεις καμάρες, με την μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη να καλύπτει όλη την κοίτη του ποταμού και τις άλλες δυο εκατέρωθεν αυτής να καλύπτουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες της πόλης.

~Tamar mepa bridge
Γέφυρα Tamar mepa. (Φωτο: ΑΓΠ)
Βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα πιο κάτω από την Vakhushti bridge και είναι χτισμένη με γκρίζα πέτρα, εντυπωσιακή με δυο καμάρες να καλύπτουν το πλάτος της ροής του ποταμού και ένα μεσόβαθρο να ακουμπά στην κοίτη του. Πάνω από τις βάθρα του υπάρχουν παράθυρα διαφόρων μεγεθών και εκατέρωθεν των δύο κεντρικών τόξων υπάρχουν άλλα δύο, που από κάτω διέρχονται οι δυο κεντρικοί παραποτάμιοι δρόμοι της Τιφλίδας.

~Vera bridge
Γέφυρα Vera. (Φωτο: ΑΓΠ)
Είναι και αυτή χτισμένη με καφέ πέτρα, τρίτοξη και βρίσκεται σε ένα περίπου χιλιόμετρο απόσταση από την Tamar mepa bridge. Όπως και οι άλλες, έχει τη βασική της καμάρα να καλύπτει την κοίτη του ποταμού και εκατέρωθεν αυτής άλλες δύο μικρότερες να καλύπτουν τις ανάγκες κίνησης της πόλης.

~Voroncov (Michail) bridge
Γέφυρα Voroncov. (Φωτο: ΑΓΠ)
Είναι η πιο παλιά και πιο εντυπωσιακή γέφυρα στην Τιφλίδα, πεντακόσια μέτρα περίπου πιο κάτω από την Vera bridge, χτισμένη με πολύ καλά πελεκημένη καφέ πέτρα. 
Παλιά φωτογραφία της γέφυρας Voroncov.

Αποτελείται από τέσσερεις καμάρες, που καλύπτουν την κοίτη του ποταμού, με τρία μεσόβαθρα μέσα σ’ αυτήν και τα δύο εκτός. Έχει στηθαία, προβόλους, μια σειρά θολίτες και επίπεδη επιφάνεια διάβασης, και είναι σε κυκλοφοριακή χρήση. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1849 από τον Giovani Scudieria και τελείωσε από τους S. Blics και τον Bagration-Muchanski το 1851. Η επίσημη παράδοση έγινε το 1853.
H ενιαία γέφυρα Voroncov το 1962. (Πηγή: Edisheri Machaidze)
 Ο Voroncov ήταν Ρώσος στρατηγός, που βοήθησε στην κατασκευή του ενώ το παλιό της όνομα ήταν γέφυρα του Μιχαήλ. 
Η σημερινή οδογέφυρα το 1930 με νερό. (Φωτο: Ed. Machaidze)

Πριν το 1962 ο ποταμός είχε δύο σκέλη, που καλύπτονταν από μια ενιαία γέφυρα με πέντε τόξα. Τη χρονιά αυτή όμως καλύφτηκε το ένα σκέλος του ποταμού για να γίνει η περιοχή πάρκο και έτσι το  τόξο της γέφυρας έμεινε μόνο του και από τότε είναι δρόμος διέλευσης οχημάτων.

~Baratushvili bridge
Γέφυρα Baratushvili. (Φωτο: ΑΓΠ)
Λέγεται ότι χτίστηκε τον 17ο αιώνα, με γκρίζα πέτρα και είναι η μόνη γέφυρα που έχει μία ακόμα καμάρα αριστερά της, από κατάντη, για τις ανάγκες της κίνησης, σε σχέση με όλες τις άλλες που έχουν δύο.  Βρίσκεται περίπου ενάμιση χιλιόμετρο πιο κάτω από την Vera bridge,στα δυτικά, προς την έξοδο της πόλης και το διεθνές αεροδρόμιο.


Δείτε περισσότερα για τα γεφύρια στην Τιφλίδα της Γεωργίας στο παρακάτω video: