Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Tavira bridge-Portugal. Γέφυρα Ταβίρα-Πορτογαλία.

 Λέγεται και παλιά ρωμαϊκή γέφυρα (Ponte Romana) αν και δεν κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά βρίσκεται εκεί που ήταν κάποτε μια αρχαία γέφυρα.

  Η αρχική γέφυρα χρονολογείται πιθανότατα από το 2ο μισό του 12ου αιώνα, όταν η περιοχή ήταν μέρος της al-Andalus, της μαυριτανικής επικράτειας που εκτεινόταν σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο.

 Στη συνέχεια, και για μερικές δεκαετίες η Ταβίρα ήταν μια ανεξάρτητη κοινότητα, προτού ενσωματωθεί στην Αυτοκρατορία Αλμοχάντ. Η γέφυρα ήταν ένα θεμελιώδες στοιχείο της μεσαιωνικής άμυνας της Tavira πάνω στον παλιό ρωμαϊκό δρόμο που συνδέει την Tavira με το Castro Marim και που προφυλασσόταν με πύργους και από τις δύο πλευρές. Στους μεσαιωνικούς χρόνους η παλιά Ρωμαϊκή Γέφυρα αποτελούσε μέρος μιας σημαντικής συγκοινωνιακής διαδρομής που προσέφερε ένα από τα λίγα σημεία διέλευσης του ποταμού Gilão.

 

Μνημείο των αγώνων των κατοίκων της Tavira και του Faro για την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας.

 

 Μέχρι το 1550 είχε ένα κινητό ξύλινο πάτωμα που μπορούσε να αφαιρεθεί για λόγους ασφαλείας.

 Η παλιά γέφυρα κατέρρευσε το 1655 και στη συνέχεια σχεδιάστηκε και ξαναχτίστηκε με τη σημερινή της μορφή από τον στρατιωτικό αρχιτέκτονα Mateus do Couto.

 Η Γέφυρα, που κάποτε τη διέσχιζαν αυτοκίνητα και άνθρωποι, καταστράφηκε μερικώς ξανά από πλημμύρα στις 3 Δεκεμβρίου 1989 και αποκαταστάθηκε λίγο αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1990 αλλά τώρα επιτρέπονται μόνο οι πεζοί και τα μη μηχανοκίνητα οχήματα.

 Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή της, η πιο πιθανή είναι η ύπαρξη προηγούμενης ρωμαϊκής παλιάς γέφυρας του 3ου αιώνα π.Χ. και η οποία ανακατασκευάστηκε ή χτίστηκε άλλη γέφυρα στο ίδιο σημείο, στις αρχές της μεσαιωνικής περιόδου, γι' αυτό κάποιοι ονομάζουν αυτή τη γέφυρα ως «Ρωμαϊκή Γέφυρα».

 Συνδέοντας τις δύο όχθες του ποταμού Gilão, ακριβώς στο κέντρο της Tavira, αυτή η γέφυρα έχει υποφέρει τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχοντας την ίδια μορφή  από τον 17ο αιώνα.

 Αποτελείται από 7 τόξα, επίπεδη και πλακόστρωτη επιφάνεια διάβασης, στηθαία και προβόλους και βρίσκεται στο κέντρο της Ταβίρα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την πόλη.

  Η Ταβίρα είναι πόλη και δήμος της Πορτογαλίας, πρωτεύουσα της Costa do Acantilado, ιδρύθηκε το 400 π.Χ. και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό σταθμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής και βρίσκεται στα ανατολικά του Algarve στη νότια ακτή της Πορτογαλίας. Βρίσκεται 28 χιλιόμετρα ανατολικά του Φάρο και 75 χιλιόμετρα δυτικά της Ουέλβα κατά μήκος του ποταμού Γκουαντιάνα στην Ισπανία. Ο ποταμός Gilão εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, στην Ταβίρα.

Οι φωτογραφίες και το video στάλθηκαν από τον φίλο Salvatore Pernagallo. Τον ευχαριστώ.