Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αρχαίο γεφύρι κοντά στην Λειβαρτζινή γέφυρα. Τριπόταμα Καλαβρύτων.

 Βρισκόταν λίγο πιο πάνω από τη σημερινή Λειβαρτζινή γέφυρα, ενώνοντας τις δύο όχθες του Αροάνιου.

  Αναφέρεται από τον διάσημο Έλληνα ιστορικό Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη (203-120 π.χ.).

Ερείπια της αρχαίας Ψωφίδας. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 Την αναφέρει και ο ντόπιος Γ. Παπανδρέου  μιλώντας για τη Λειβαρτζινή γέφυρα αναφέροντας ότι  «...λίγα βήματα από τη συμβολή των παραποτάμων Αροάνιου και Ερύμανθου, με φροντίδα των βουλευτών Ηλείας, έχει κατασκευαστεί πρόσφατα από την Κυβέρνηση μία γέφυρα πάνω στον Αροάνιο, πιθανότατα λίγο πιο κάτω από τη θέση που βρισκόταν η αρχαία γέφυρα που αναφέρεται από τον Πολύβιο. Αρχίζοντας λοιπόν από τη γέφυρα εκείνη και ερευνώντας για το παλιό τείχος (της Ψωφίδας), το συναντάμε ασφαλώς από το χάνι που είναι δίπλα στη γέφυρα, βαδίζοντας στην άκρη του Αροάνιου μέχρι την πηγή διακόσια περίπου μέτρα πιο πέρα». (1)

                  Η Λειβαρτζινή γέφυρα. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου. 

Λόγω της μεγάλης στρατηγικής σημασίας της περιοχής κατά την αρχαιότητα, επειδή στην περιοχή υπήρξε η σπουδαία πόλη της Ψωφίδας, είναι σίγουρο ότι γινόταν χρήση της γέφυρας απ’ όλους τους στρατούς της εποχής σε όλες τις φάσεις της αρχαίας ιστορίας του τόπου.

 

1. Γεωργίου Παπανδρέου. Δ.Φ. Γυμνασιάρχου. «ΑΖΑΝΙΑΣ». Εν Πύργω Εκ του Τυπογραφείου της εφημ. Ηλείας. 1886 σελ. 29.