Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ponte di Tiberio – Γέφυρα Τιβέριου. Ρίμινι - Ιταλία.

 

Σπουδαία, εντυπωσιακή και ιστορική γέφυρα, που γεφυρώνει εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια τον ποταμό Marecchia, στο κέντρο του Ρίμινι, στη βόρεια Ιταλία.

                  Το γεφύρι από κατάντη. Φώτο Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου. 

Ο ποταμός Μαρέκια διασχίζει την πόλη του Ρίμινι περνώντας κάτω από τη γέφυρα και οριοθετεί τις νότιες περιοχές του ποταμού Πάδου.

Έχει μήκος πάνω από 70 μέτρα, πέντε μεγάλα ημικυκλικά τόξα, στηθαία από μεγάλες άριστα πελεκημένες  γκρίζες πέτρες, προβόλους, επίπεδη επιφάνεια διάβασης, μια σειρά θολίτες, ανοιχτή για τα ΙΧ μικρά αυτοκίνητα.

     Η επιφάνεια διάβασης και τα στηθαία. Φώτο Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 

Η ντόπια, από την διπλανή πόλη Faenza, Sandra Diaz μας λέει για την ιστορική αυτή γέφυρα:

«Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 14 μχ από την εποχή του Αυγούστου και τελείωσε το 21 μχ από τον Τιβέριο, απ’ όπου και πήρε το όνομά του.

Κατασκευάστηκε από πέτρα της Ίστριας και έχει πέντε καμάρες, με τις μεγαλύτερες να είναι στο κέντρο. Ενώνει τις δυο πλευρές της πόλης γεφυρώνοντας τον ποταμό Marecchia στο Ρίμινι».

  Οι παλιοί πρόβολοι για τη μείωση της δύναμης της ροής του ποταμού. Φώτο: ΑΓΠ. 

Η γέφυρα παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών στρατευμάτων κατά την ανακατάληψη της Ιταλίας το 1944 έμεινε άθικτη και κατά την αποχώρηση των Γερμανών δεν ανατινάχτηκε και σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ενός Γερμανού διοικητή, που αναγνώρισε την ιστορική της αξία.

 Κατά την τιμητική είσοδο στην πόλη της λεγόμενης Ελληνικής ταξιαρχίας Ρίμινι «με άρματα Κάρριερς υπό τον λόχο Θώμογλου στην δυτική παρυφή της πόλης και αφού ύψωσε την πολεμική του σημαία σε περίβλεπτο κτίριο, κινήθηκε προς τον ποταμό Μαρέκια και κατέλαβε τη δυτική γέφυρα του ποταμού άθικτη. Ήταν η ρωμαϊκή γέφυρα του Τιβέριου». (1).

 

Σημειώσεις-βιβλιογραφία.

1.    1.   Μαρίνα Πετράκη. Ρίμινι, η λησμονημένη νίκη. Σελ. 144. Εκδόσεις Πατάκη.

                                         Όπως ήταν επί Ρωμαϊκής εποχής.
 


 



Δείτε το παρακάτω βίντεο για το γεφύρι: