Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Τρικάμαρο στη Δάφνη Καλαβρύτων.

 Το συναντάμε επί του Πάϊου ποταμού και σε υψόμετρο 550 μέτρων, δύο περίπου χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι Δάφνη, του δήμου Καλαβρύτων, ερχόμενοι από Τριπόταμα και ακολουθώντας έναν χωματόδρομο, αριστερά λίγο πριν τα πρώτα σπίτια του χωριού, ο οποίος μας βγάζει ακριβώς πάνω στο γεφύρι.

                                               Το Τρικάμαρο από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πότε χτίστηκε, ούτε και ποιος ήταν ο πρωτομάστορας. Το σίγουρο είναι ότι χτίστηκε για να γεφυρώσει τον ποταμό Πάος και να συνδέσει τα διπλανά χωριά στις επαφές τους με τα χωράφια τους και κυρίως με το κεφαλοχώρι – κέντρο της περιοχής, Δάφνη (Στρέζοβα).

Έχει τρεις ανισομερείς τοξωτές καμάρες, στηθαία μια σειρά θολίτες και είναι το καλλίτερο επισκευασμένο και διατηρημένο γεφύρι, χτισμένο με την χαρακτηριστική άσπρη πέτρα που αφθονεί στην περιοχή.

  Αποτελείται  από μονή σειρά καμαρολιθιών και η βάση του είναι κεκλεισμένη, με το κοίλο μέρος του να κοιτάει προς ανάντη, σε αντίθεση με τα κρατούντα. Η βάση του, στο διάστημα μεταξύ αριστερής και μεσαίας καμάρας από ανάντη είναι επίπεδο, χαμηλώνει δε και ανοίγει όσο πλησιάζουμε στα άκρα του.

 Η μεσαία καμάρα είναι η μεγαλύτερη των άλλων δύο και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με το πρόγραμμα Leader και με ευθύνη του τέως δήμου

 

                                              Το γεφύρι αριστερά από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Δάφνης, και προσωπικά του Κ. Ασημακόπουλου, Δημάρχου του τ. δήμου Δάφνης.

 Πρόκειται για ένα πανέμορφο, πλήρως ανακαινισμένο τρικάμαρο πετρογέφυρο, έτοιμο να υποδεχθεί και να ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη – θαυμαστή της δουλειάς των διάσημων μαστόρων της πέτρας.

                                                 Η επιφάνεια διάβασης. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.


                                                          
Οι διαστάσεις του είναι:

Άνοιγμα καμάρας: Κεντρ. 5,25 μ. Αριστ. 3,50 μ. Δεξ. 2,20 μ. από ανάντι.

Ύψος:  2,35 μ. 2,10 μ. 1,45 μ.

Πλάτος: από 6,20 μ. μέχρι 1,77 μ. από ανάντι

Μήκος: 28,65 μ.

Πλάτος καμαρολιθιού: 0,40 μ.

Ύψος στηθαίου: 0,60 μ.


 

 Για τον ποταμό Πάος και την τοπογραφία του, που τον γεφυρώνει το τρικάμαρο γεφύρι,  υπάρχει μια μαρτυρία που μας λέει ότι «Προς τα ΝΑΑ. της πολίχνης Στρεζόβης και εις απόστασιν 1 ½ ώρας απ’ αυτής και επί της δεξιάς όχθης του εκεί εκβάλλοντος εις τον Λάδωνα Παίου χειμάρρου, όστις εκεί λέγεται Ξεροπόταμο, διότι το ύδωρ αυτού χρησιμοποιούμενον εν θέρει προς άρδευσιν αγρών άνω του Μερμηγκολόγγου δεν φθάνει εκεί....Ο Πάϊος χείμαρρος (Ξηροπόταμος) εισερχόμενος μετά τον κρημνόν του Μερμηγκολόγγου εις τον εκεί κάμπον άπτεται σχεδόν εν σειρά των ανατολικών υπερειών της όλης στρεζοβηνής βουνοσειράς των Πετραίων μέχρι της Γλανιτσιάς, πέραν δ’ αυτού προς Α. είναι ο κάμπος, εντός του οποίου η Τρανή Βρύση (πηγή 2 μυλαυλάκων ύδατος) πηγάζει, ης το ύδων διευθύνεται προς τα ΝΑ. και έπειτα προς Ν. δια τάφρου καταχωσθείσης νυν και καταπλημμυρεί τούτου ένεκεν τους προς Δ. ευφορωτάτους αγρούς και καθιστά αυτούς βαλτώδεις και τέλος χύνεται εις τον Λάδωνα». (1)


                                            Σκίτσο του γεφυριού από τον Χριστόφορο Μελλίδη.


1.  Γεωργίου Παπανδρέου. Δ.Φ. Γυμνασιάρχου. 1928. Ιστορία των Καλαβρύτων, Β΄έκδοση από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Και Κοινωνικής Ανάπτυξης Και Ποιότητας Ζωής Δήμου Καλαβρύτων (ΔΕΠΑΠΟΖ). Καλάβρυτα 2011, σελ.86-87.

Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι