Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Γεφύρι Μονής Κερνίτσας. Βυτίνα.

  Συνέδεε τη Νυμφασία (τ.Γρανίτσα) με τη Μονή. Λόγω του ότι περικλειόταν από παντού με βλάστηση προξενούσε στον οδοιπόρο, κυρίως τη νύχτα, μεγάλο φόβο  πως τάχα εκεί έβγαινε το φάντασμα ενός ανθρωποκτόνου Αράπη. Είναι δίτοξο και κατασκευάστηκε από το 1901 έως το 1905 από τον πασίγνωστο στην περιοχή ηγούμενο της μονής Παπακαμπάνη, για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών. Βρίσκεται κάτω από τη μονή κοντά στην άκρη του χωριού Νυμφασία.

Από ανάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
  Το συναντάμε σε υψόμετρο 780 μέτρων με μια μικρή ημικυκλική καμάρα στα από αριστερά από ανάντη με βάθρα να πατάνε σε χωμάτινο έδαφος και μια μεγάλη στα δεξιά με βάθρα να ακουμπάνε σε στέρεο βράχο. Έχει μια σειρά θολίτες, στηθαία και καλντεριμωτή βάση κατασκευασμένη μεταγενέστερα, δημιουργώντας καμπύλες στα δυο άκρα.

Το γεφύρι σε φώτο από το διαδίκτυο.
  Κάτω από την μεγάλη καμάρα το ορμητικό ρέμα στο πέρασμα των χρόνων έχει λαξεύσει τον βράχο δημιουργώντας ένα βάραθρο σχεδόν 7 μέτρων κάτω από τα βάθρα του.

   Γεφυρώνει τον Μυλάοντα που χύνεται στον Τράγο, στην περιοχή του Νταραίϊκου κάμπου.


 Μονή Κερνίτσας. Φώτο: Α.Γ.Π.

 

   Το μονοπάτι που περνάει από το γεφύρι ενώνει τα χωριά Καμενίτσα, Νυμφασία και Μαγούλιανα με την μονή και είναι χαρτογραφημένο και καθαρισμένο.

   Είναι αποτέλεσμα χορηγίας  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι “...γεφύρια που βρίσκονταν στην εδαφική έκταση μονών είναι γνωστό ότι χτίστηκαν με έξοδά τους, όπως το γεφύρι της Μονής Κερνίτσας στην Αρκαδία, που χτίστηκε το 1901, από το ηγούμενο παπά-Καμπάνη και διευκόλυνε την πρόσβαση των προσκυνητών στη μονή”. (1)


 Η μικρή αριστερά από ανάντη καμάρα. 

 Φώτο: Α.Γ.Π.

 

   Η παλιά μονή Κερνίτσας χτίστηκε το 1105 πάνω στο βράχο της Κερνίτσας σε υψόμετρο 840 μέτρων. Η σημερινή είναι χτισμένη από το 1386 στη θέση της παλιάς  και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του '21. Πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1770 και από τον Ιμπραήμ το 1825. 

 

 

Η επιφάνεια διάβασης με τα στηθαία. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

Σημειώσεις-βιβλιογραφία

1. Παν. Ιωαν. Καμηλάκης. “ Οι χορηγοί κατασκευής των πέτρινων γεφυριών στη Μεταβυζαντινή και Νεοελληνική περίοδο”. ΚΕΜΕΠΕΓ. Α' Επιστημονική Συνάντηση “Περί Πετρογέφυρων-10 εισηγήσεις και 1 Μουσική αφήγηση”. Αθήνα 2003 σελ. 60.