Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Γεφύρι Πλατανιώτισσας.

 Είναι μονότοξο, σε πολύ καλή κατάσταση, επί του ποταμού Κερυνίτη, στο χωριό Πλατανιώτισσα (πρώην Κλαπατσούνα), του δήμου Καλαβρύτων στο νομό Αχαΐας, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στην κεντρική πλατεία του χωριού και κοντά στον πολύ καλά διατηρημένο νερόμυλο της εκκλησίας.

Το γεφύρι της Πλατανιώτισσας. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 

 Παλιά εξυπηρετούσε τους ντόπιους στις επαφές τους με τα χωριά της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων και τους περιηγητές στις εξορμήσεις τους.

Η καμπυλωτή και καλντεριμωτή επιφάνεια διάβασης. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.
 

Είναι χτισμένο από τους ονομαστούς “Κλουκινοχωρίτες” ή Αγιοβαρβαρίτες  μαστόρους, που χρησιμοποιούσαν σαν βάση την πέτρα και το ξύλο και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνικής τους ενώ τώρα αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού της τέχνης των παλιών αυτών μαστόρων της πέτρας, που με μόνα όπλα το μεράκι και τον σεβασμό προς το περιβάλλον μας άφησαν θαυμαστά έργα.


 

 Η επιφάνεια διάβασης. 

       Φώτο: ΑΓΠ.

   

 Το τόξο του είναι καταβιβασμένο, έχει δυο σειρές από θολίτες, καμπυλωτή επιφάνεια διάβασης, χαμηλό στηθαίο και καλντερίμι στην επιφάνειά του από στρογγυλές πέτρες, ενώ κάθετες στερεωμένες πέτρες υπάρχουν σε τακτά διαστήματα για το καλλίτερο στερέωμα της επιφάνειας διάβασής του.

Οι διαστάσεις του είναι:

Άνοιγμα καμάρας: 7,40 μ.

Ύψος: 3,40 μ.

Πλάτος: 3,20 μ.

Μήκος: 13,50 μ.

Ύψος στηθαίου: 0,20 μ.

 

Το γεφύρι της Πλατανιώτισσας από κατάντη. Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου.

   Όσον αφορά την ονομασία του χωριού υπάρχει η μαρτυρία ότι «...η μεν Πλατανιώτισσα εσχάτως και προσφυώς μετονομασθείσα ούτως εκ της παρ’ αυτή μικράς μονής της Πλατανιωτίσσης Θεοτόκου, εν η η επί της πλατάνου αποτύπωσης της εικόνος της Θεοτόκου του Μ.Σπηλαίου, εν ω πρότερον εκαλείτο Κλαπατσούνα.» (1)

 


              Το γεφύρι.  

                  Φώτο: ΑΓΠ.

   

 Ο ποταμός Κερυνίτης (ή Μπαλφούσιας, από το Αλβανικό mbufas που σημαίνει φουσκώνω, εξ αιτίας των πλημμυρών του ποταμού) έχει τις πηγές του στο Χελμό, κυλάει παράλληλα στον δρόμο Κερπινής – Πλατανιώτισσας και εκβάλλει στη παραλία του Ριζόμυλου, στον Κορινθιακό κόλπο, ανατολικά της καταποντισμένης αρχαίας πόλης Ελίκης.

 

Σημειώσεις-βιβλιογραφία

(1).  Γεωργίου Παπανδρέου. Δ.Φ. Γυμνασιάρχου. 1928. Ιστορία των Καλαβρύτων, Β' έκδοση από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Και Κοινωνικής Ανάπτυξης Και Ποιότητας Ζωής Δήμου Καλαβρύτων (ΔΕΠΑΠΟΖ). Καλάβρυτα 2011, σελ. 288 και 289.

Δείτε το παρακάτω video  για το γεφύρι της Πλατανιώτισσας: