Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Γεφύρι Κεφαλόβρυσου.Βρίσκεται στο χωριό Πελλάνα και είναι χαρακτηρισμένο σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/37736/772/16-7-1984-ΦΕΚ 704/Β/3-10-1984 που αναφέρει ότι: “ Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το γεφύρι σε παραπόταμο του Ευρώτα, που βρίσκεται στη θέση Κεφαλόβρυσο του οικισμού Πελλάνα Ν. Λακωνίας, γιατί έχει επιμελημένη κατασκευή και διπλό τόξο από πελεκημένους λίθους ισόδομης τεχνικής, οδόστρωμα με μορφή καλντεριμιού και ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας.”
Το γεφύρι από ανάντη. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)

Κάποιοι άλλοι, θεωρούν ότι είναι βυζαντινή κατασκευή.
Έχει διπλή σειρά από θολίτες, στηθαία που είναι σχεδόν κατεστραμμένα και απομένουν κάποια σημεία τους ανέπαφα και βέβαια τα δύο άκρα του έχουν υποστεί επιθέσεις “βανδάλων”, προφανώς ψάχνοντας για ...θησαυρούς.
Οι ...βάνδαλοι και εδώ παρόντες. (Φωτο: ΑΓΠ)

Το ρέμα πάνω στο οποίο είναι χτισμένο λέγεται Ξεροπόταμος και έρχεται από τον Ταύγετο, την περιοχή Λoγκανίκο.
Ο ντόπιος Κωνσταντίνος Μίχος μας λέει για το γεφύρι:
Λέγεται του Κεφαλόβρυσου το γεφύρι...του Κεφαλόβρυσου το γεφύρι. Το ποτάμι έρχεται από πάνω από τον Ταύγετο, από το Λογκανίκο. Αυτό που...τι να σου πω ...μιλάμε για...μπορεί νάναι και το 1700. Ο πατέρας μου, που γεννήθηκε το 1880, το περετούσε κι εγώ από δω ανεβλύζαμε από κει ψηλά. Μετά το...κατά το '35 με '40 κυκλοφορούσαμε απ' αυτό το δρόμο, γιατί έχουμε χτήματα εδώ απάνω. Πότε χτίστηκε; Δεν ξέρω, τι να σου πω, είναι πολύ παλιό. Αν τόχτισαν Λαγκαδιανοί; Όχι.. Οι λαγκαδιανοί ήτανε στα σπίτια. Εδώ μιλάμε για ιστορία. Λαγκαδιανοί χτίζανε τα σπίτια. Όλα τα χωριά εδώ...τα οποία πρόλαβα κι εγώ...”
Δείτε το video για το γεφύρι στο Κεφαλόβρυσο: