Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Edirne Tunca koprusu. Γεφύρι στον ποταμό Tunca. Αδριανούπολη.Γεφυρώνει τον παραπόταμο του Έβρου (Μαρίτσα-Meric) Tunca, στην Αδριανούπολη (Edirne).
Το γεφύρι στον ποταμό Tunca. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
  Έχει 12  τόξα, τα οχτώ καλύπτουν την κοίτη του ποταμού, 5 ανακουφιστικά παράθυρα, στηθαία, προβόλους και μια σειρά θολίτες. Στη μέση είναι στημένη επιγραφή, σε ειδική κατασκευή όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των γεφυριών στην Τουρκία, με το όνομα του κατασκευαστή και το έτος κατασκευής.
Είναι ανοιχτή για αυτοκίνητα.
Ο φίλος, ιστορικός από την Άγκυρα Mustafa Emre Selek,μας λέει για τη γέφυρα:
«Σήμερα βρισκόμαστε στην Αδριανούπολη, την δεύτερη πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και στον ποταμό Tunca, στη γέφυρα που χτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Mimar Hatzisaban».
Tunca koprusu. (Φωτο: ΑΓΠ)

Πιθανώς να πρόκειται για τον Ελληνικής καταγωγής μηχανικό Χατζηιωάννου, που έζησε εκείνη την περίοδο.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο, σημαντικό για την περιοχή, εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο γεφύρι που έχει πολυφωτογραφηθεί, σχεδιαστεί και αναφερθεί από πλήθος φωτογράφων, δημοσιογράφων και περιηγητών από πολύ παλιά.
Περισσότερα για το γεφύρι στο παρακάτω video: