Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Γεφύρι στα Δύο βουνά. Αθίκια Κορινθίας.


Πρόκειται για ένα μονότοξο , πέτρινο γεφύρι επισκευασμένο εντελώς ανορθόδοξα το τελευταίο διάστημα, χωρίς την σωστή διαδικασία αναπαλαίωσης ως προς το αρμολόγημα και γενικά τον παραδοσιακό τρόπο επισκευής και συντήρησης. 
Το γεφύρι στη θέση Δύο Βουνά. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Στην ουσία πρόκειται για μια εκβιομηχανοποιημένη επισκευή, κατασκευή στην ουσία σε σημείο που να μην έχει καμιά σχέση με το παλιό γεφύρι.
   Οι παλιοί δεν θυμούνται να είχε στηθαία, το θυμούνται επιπλέον πιο στενό  ενώ η επιφάνεια διάβασής του είναι επίπεδη και καλντεριμωτή, με πέτρες στρογγυλές και σχετικά μεγάλες, με τη βάση του στο ρέμα να έχει καλυφθεί με τσιμέντο. 
Μετρώντας. (Φώτο: ΑΓΠ)

Με πέτρα επίσης έχουν χτιστεί και τα πλαϊνά του που είναι κάθετα, προφανώς για την αποφυγή καταστροφής από τα κατεβάσματα του χείμαρρου.
Οι διαστάσεις του είναι:
Άνοιγμα καμάρας: 6 μ.
Ύψος: 3 μ.
Πλάτος: 3,20 μ.
Μήκος: 8,10 μ.
Πλάτος θολίτη: 0,50 μ.
Ύψος στηθαίου: 0,70 μ. 
Πρόκειται για ένα καταβιβασμένο γεφύρι, με μια σειρά θολίτες, που γεφυρώνει τον χείμαρρο Ξεριά λίγο έξω από την είσοδο του χωριού Αθίκια του δήμου Κορινθίων στη θέση Δύο Βουνά, δεξιά πριν μπούμε στο χωριό και η χρήση του έχει να κάνει με τις αγροτικές και ποιμενικές εργασίες των ντόπιων.
Η παλιά μορφή του γεφυριού. (1)
Είναι προφανές ότι δεν έχει σχέση με το παλιό γεφύρι αφού επί πλέον και πέτρινα παγκάκια, φωτισμός μοντέρνος κλπ. έχουν τοποθετηθεί, αποτελώντας στην ουσία μια παραφωνία σε σχέση με το πως ήταν και τι εξέφραζαν οι γνήσιες αυτές λαϊκές κατασκευές.
Δενδροφύτευση στα Αθίκια. (2)
 Πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση κακοτεχνίας σε σχέση με την απλότητα και την γνησιότητα των παλιών πέτρινων γεφυριών. 
Η επιφάνεια διάβασης. (Φώτο: ΑΓΠ)
   Βλέποντας τις παλιές φωτογραφίες του γεφυριού, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα της μεταλλαγής αυτής. Τελικά  άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Μετέτρεψαν ένα πανέμορφο γεφύρι σε κάτι σαν την πλατεία του χωριού. (3)

Σημειώσεις-βιβλιογραφία. 
1.  Η παλιά μορφή του γεφυριού με το ημικυκλικό σχήμα και την απλότητά του. Την φώτο προμήθευσε ο ντόπιος Θωμάς Κόλλιας.
2.  Δενδροφύτευση σε άγνωστο χρόνο από κατοίκους των Αθικίων. Διακρίνεται η άκρη του γεφυριού από ανάντη. Η φωτογραφία είναι από το φωτογραφικό αρχείο του Θωμά Κόλλια.
3.  Πολλές ευχαριστίες στον ντόπιο από τα Αθίκια, Θωμά Κόλλια, συνοδοιπόρο στην καταγραφή των πέτρινων γεφυριών της περιοχής.
Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι στη θέση Δύο Βουνά: